Kolláth Zoltán a PAB Csillagászati Munkabizottságának kihelyezett ülését a Zselici Csillagparkban rendezte meg április 8.-án, melyre Gyenizse Péter tagtársunk jóvoltából mi pécsi amatőrcsillagászok is ellátogathattunk.

Áts György, Bordács Ernő, Dömény Anita, Gyenizse Péter, Gyimesi Lajos, Horváth László, Ignátkó Imre, Keszthelyi Sándor, Lőki Péterné, Patak Ákos, Patak Ákosné, Sragner Márta, Szathmáry Elemér, Tóth Cecilia, Vágó Györgyné - összesen 15 fő.

Más helyekről érkezők: Csizmadia Szilárd, Hegedüs Tibor, Hegedüs Tiborné, Kerényi Lilla, Kolláth Kornél, Kolláth Zoltán, Maczó András, Mosoni László, Nyerges Gyula, Schmall Rafael - létszáma 10 fő volt.

Gyönyörű tájvédelmi körzetben található a 840 m2 alapterű csillagvizsgáló, 54 főt befogadó planetárium, távcsőkupola nappali és éjszakai megfigyelésre alkalmas távcsövek. Az előadások után a fotó és meteoritkiállítást néztük meg, melyhez kaptunk egy rendkívül érdekfeszítő ismertetőt is. A parkban öt infopontot építettek, melyekből megnéztük a Csárdahelyet amely a helyi talpasházak mintájára épült, benne a Kaposvári múzeumból kapott fotók a népi életet tükrözik.
A másik információs pont egy kis faépület, melynek tetőzete úgy lett formára és nagyságra kilyukasztva, hogy a nappal beszűrődő fény a csillagos égboltot mutatja. Láttuk a nyitott oldalú, kényelmes észlelésre kialakított megfigyelőhelyet - melyet az esős, párás időjárás miatt sajnos nem volt módunkban kipróbálni.
Felmentünk viszont a 125 lépcsős, 5 szintes faszerkezetű kilátóba, ahonnan az éppen zsendülő csodaszép fák között Kardosfáig láttunk el, és felülről szemlélhettük meg a csillagvizsgáló melletti farönkökből kirakott napórát, és a kisgyermekek számára kialakított játszórészt.

Bár jól éreztük magunkat, mindannyian sóvárgunk, hogy visszamehessünk tiszta időben a csillagos eget is megcsodálni. buy phentermine online

Nyári Márta

Comments are now closed for this entry

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com