Úgy gondolom, hogy egy nagyon sikeres és eredményes nap áll mögöttünk.

Az időjárás kedvező volt, a sajtó óriási reklámot csinált, így rengeteg érdeklődő jött a bemutatók helyszínére.

Úgy gondolom, hogy mindannyiunkban nagy élmény volt, hogy ennyi embernek tudtunk érdekes dolgokat mutatni.

A Pollackon kb. 300 érdeklődő volt, hasonlóan a TTK sportpályán is ugyanennyi.

A Zsolnay Negyedben óriási volt az érdeklődés, legalább 600 ember lehetett az én véleményem szerint ott, de lehet, hogy ezt alulbecsültem. Óvodástól nyugdíjasig mindenki sorban állt a távcsövek mögött. Lyuk-kamárát készítettek, bolygó távolságokat mértek, nagyítóval papírt égettek, labdákkal fogyatkozást modelleztek, internetes közvetítést néztek. Három TV képviseltette magát, ill. mindenféle sajtófotósok.

2015. január közepén már mindenki üstökös lázban égett és az APCSE levelező listára egyre-másra kerültek fel az egyedi beszámolók szakköri tagjainktól.

            16-án Lakatos Tamás és Keszthelyi Sándor felhívására szép számban „zarándokoltunk” ki a pogányi reptér melletti szeméttelepi útra abból a célból, hogy fényszennyezés mentes égen megnézzük a Lovejoy-üstököst, illetve annak városból nehezen látható csóváját.

            Jómagam inkább fényképezésre indultam, így a nem túl könnyű Gemini-40 mechanikát, teleobjektívet, fényképezőgépet raktam be az autó csomagtartójába. (Azért vizuális észlelésre is felkészültem, így 10 centis lencsés és 15 centis tükrös távcsövet is vittem, de azok végül nem kerültek kipakolásra.)

            18:50-kor érkeztünk Ignátkó Imrével az észlelőhelyre, ahol már egész kis tumultus volt. Keszthelyi Sanyi lelkes kiabálással bíztatott mindenkit a 70-80 fok hosszú állatövi fény megfigyelésére. A távcsövekben, binoklikban több érdekes objektum is feltűnt, de kétségtelen, hogy az este sztárja az üstökös volt.

            Mintegy 20-25 perc alatt összeraktam és pólusra állítottam a mechnaikát, felszereltem rá a Zeiss 4,5/300-as telét és a Canon 350D-t, majd élesre állítottam a rendszert.

            Ééééééés...... ekkorra éppen elkezdett beborulni az ég, a fátyolfelhők sávjai rámentek az üstökösre is. Nem igazán lettem boldog a látványtól, sőt! Gyorsan készítettem két képet a kométáról. Az 59 sec expozíciós idejű képen – meglepő módon – még a csóva is sejthető, pedig már fátyol volt rajta:

lovejoy ust 150116 300mm 59s gyenizse

 

Végre egy "normális foltcsoport" a napon. Ez az első csoport amelynek az aktivitását fotografikusan majdnem végig tudtam követni. Kivéve amikor dolgoznom kellett, illetve az időjárás közbe szólt. Szerintem a Nap-IV.JPG (utolsó) kép az egyik legjobb webcamerás felvételem.

Lőrincz Miklós

Események

Nincsenek események
Joomla templates by Joomlashine