2015. január közepén már mindenki üstökös lázban égett és az APCSE levelező listára egyre-másra kerültek fel az egyedi beszámolók szakköri tagjainktól.

            16-án Lakatos Tamás és Keszthelyi Sándor felhívására szép számban „zarándokoltunk” ki a pogányi reptér melletti szeméttelepi útra abból a célból, hogy fényszennyezés mentes égen megnézzük a Lovejoy-üstököst, illetve annak városból nehezen látható csóváját.

            Jómagam inkább fényképezésre indultam, így a nem túl könnyű Gemini-40 mechanikát, teleobjektívet, fényképezőgépet raktam be az autó csomagtartójába. (Azért vizuális észlelésre is felkészültem, így 10 centis lencsés és 15 centis tükrös távcsövet is vittem, de azok végül nem kerültek kipakolásra.)

            18:50-kor érkeztünk Ignátkó Imrével az észlelőhelyre, ahol már egész kis tumultus volt. Keszthelyi Sanyi lelkes kiabálással bíztatott mindenkit a 70-80 fok hosszú állatövi fény megfigyelésére. A távcsövekben, binoklikban több érdekes objektum is feltűnt, de kétségtelen, hogy az este sztárja az üstökös volt.

            Mintegy 20-25 perc alatt összeraktam és pólusra állítottam a mechnaikát, felszereltem rá a Zeiss 4,5/300-as telét és a Canon 350D-t, majd élesre állítottam a rendszert.

            Ééééééés...... ekkorra éppen elkezdett beborulni az ég, a fátyolfelhők sávjai rámentek az üstökösre is. Nem igazán lettem boldog a látványtól, sőt! Gyorsan készítettem két képet a kométáról. Az 59 sec expozíciós idejű képen – meglepő módon – még a csóva is sejthető, pedig már fátyol volt rajta:

lovejoy ust 150116 300mm 59s gyenizse

           

Áts Gellért technikai segítségével átállítgattam a teleobjektívet néhány felhőmentes területre a délkeleti horizont környékén. Így született pár rögtönzött kép az Orion-ködröl,

m42 gen

a Nyúl csillagkép déli részén lévő M79 gömbhalmazról

m79

és a Szíriusz alatti fényes M41 nyílthalmazról a kis telével. Az utóbb készítése közben Gellért lelkesen mutogatta a halmaz helyét Tamáséknak zöld lézerrel, így annak sugarai is megörökítésre kerültek. Ezzel a fényképpel Gellért minden esetleges kételkedőnek bizonyíthatja, hogy jól ismeri a mély-ég objektumok helyét az égen.

m41 laser gen

            20 óra körülre a teljesen beborult ég megakadályozta a további megfigyeléseket, ezért összepakoltunk. Éééééés.... mire hazaértem ismét kiderült az ég. Na, nem is mondok erre semmit.

Gyenizse Péter

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com