2015. január közepén már mindenki üstökös lázban égett és az APCSE levelező listára egyre-másra kerültek fel az egyedi beszámolók szakköri tagjainktól.

            16-án Lakatos Tamás és Keszthelyi Sándor felhívására szép számban „zarándokoltunk” ki a pogányi reptér melletti szeméttelepi útra abból a célból, hogy fényszennyezés mentes égen megnézzük a Lovejoy-üstököst, illetve annak városból nehezen látható csóváját.

            Jómagam inkább fényképezésre indultam, így a nem túl könnyű Gemini-40 mechanikát, teleobjektívet, fényképezőgépet raktam be az autó csomagtartójába. (Azért vizuális észlelésre is felkészültem, így 10 centis lencsés és 15 centis tükrös távcsövet is vittem, de azok végül nem kerültek kipakolásra.)

            18:50-kor érkeztünk Ignátkó Imrével az észlelőhelyre, ahol már egész kis tumultus volt. Keszthelyi Sanyi lelkes kiabálással bíztatott mindenkit a 70-80 fok hosszú állatövi fény megfigyelésére. A távcsövekben, binoklikban több érdekes objektum is feltűnt, de kétségtelen, hogy az este sztárja az üstökös volt.

            Mintegy 20-25 perc alatt összeraktam és pólusra állítottam a mechnaikát, felszereltem rá a Zeiss 4,5/300-as telét és a Canon 350D-t, majd élesre állítottam a rendszert.

            Ééééééés...... ekkorra éppen elkezdett beborulni az ég, a fátyolfelhők sávjai rámentek az üstökösre is. Nem igazán lettem boldog a látványtól, sőt! Gyorsan készítettem két képet a kométáról. Az 59 sec expozíciós idejű képen – meglepő módon – még a csóva is sejthető, pedig már fátyol volt rajta:

lovejoy ust 150116 300mm 59s gyenizse

           

Áts Gellért technikai segítségével átállítgattam a teleobjektívet néhány felhőmentes területre a délkeleti horizont környékén. Így született pár rögtönzött kép az Orion-ködröl,

m42 gen

a Nyúl csillagkép déli részén lévő M79 gömbhalmazról

m79

és a Szíriusz alatti fényes M41 nyílthalmazról a kis telével. Az utóbb készítése közben Gellért lelkesen mutogatta a halmaz helyét Tamáséknak zöld lézerrel, így annak sugarai is megörökítésre kerültek. Ezzel a fényképpel Gellért minden esetleges kételkedőnek bizonyíthatja, hogy jól ismeri a mély-ég objektumok helyét az égen.

m41 laser gen

            20 óra körülre a teljesen beborult ég megakadályozta a további megfigyeléseket, ezért összepakoltunk. Éééééés.... mire hazaértem ismét kiderült az ég. Na, nem is mondok erre semmit.

Gyenizse Péter

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com