A pécsi műkedvelő csillagászok 2014-ben egy hideg januári estén összegyűltek a Zsolnay Kulturális Negyedben és megalapították a Planetáriumi Baráti Kör elnevezésű csillagászati felnőtt szakkört. A kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy azóta is itt találkoznak minden héten, hiszen ahogy az egyik alapító, dr. Gyenizse Péter mondja: „minket a csillagászat érdekel, és máshol, például a családunkkal nem tudnánk ilyen jól megbeszélni ezeket a témákat.”
 

 

− Honnan jött a Planetáriumi Baráti Kör megalapításának ötlete?
− Számos előzménye volt, például régóta működik a Zsolnay Negyed Planetáriumában gyerekszakkör, de ahhoz, hogy egy ismeretterjesztő intézmény jól működjön, társadalmi bázist kell építeni hozzá. Ezt tettük mi is, hiszen sok olyan pécsi van, aki érdeklődik a csillagászat iránt, és szabadidejében szívesen foglalkozik ezzel, illetve tesz hozzá a Planetárium működéséhez. 

− Mi a legfőbb tevékenységük?
− Úgy működünk, mint egy önképző kör, a szakmaiság és a jó társaság egyformán fontos. Minden héten csillagászati témájú előadásokat tartunk egymásnak, amit utána megbeszélünk. Időnként beülünk a Planetárium előadásaira, távcsöves bemutatókat tartunk és megvitatjuk az aktuális űrkutatási eseményeket. Rendezvények esetén pedig önkéntes szervezőként, segítőként tevékenykedünk. Például nemrég, a március 20-i részleges napfogyatkozás során távcsöves bemutatót tartottunk a Zsolnay Kulturális Negyedben közel hatszáz érdeklődő részére. 


 

− Mit érdemes tudni a Baráti Kör tagjairól?
− Műkedvelőnek mondanám magunkat, a célunk, hogy tanuljuk egymástól és legyen egy összetartó közösség, ami nem csak a nevében baráti társaság. Az esztergályostól az egyetemi oktatóig, a húszévesektől a nyugdíjasokig igen sokan járnak hozzánk. 

− Ha jól hallottam, a tagok közül többen országosan is ismertek!
− Igen, a Baráti Kör tagja például Áts György, aki már az első Szputnyik fellövése idején is járta Baranyát ismeretterjesztőként, valamint Keszthelyi Sándor, aki munkatársaival elkészítette Magyarország, majd Erdély napóráinak katalógusát, továbbá lemérte és elemezte Magyarország összes középkori templomának tájolását. Rendszeres látogatónk Sragner Márta, aki kitalálta és megszervezte a Csillagászat Magyar Nyelvű Bibliográfiáját, valamint Ignátkó Imre, aki a teljes napfogyatkozás megszállott megfigyelőjeként Magyarországon kívül Törökországban, Kínában és Ausztráliában is járt a jelenség nyomában.


 

− Ki és hogyan csatlakozhat a Planetáriumi Baráti Körhöz?
− Bárki csatlakozhat, nincs semmilyen elvárás, kötelezettség vagy tagdíj. Csak biztatni tudok mindenkit, hiszen a Zsolnay Kulturális Negyed a dél-dunántúli csillagászati ismeretterjesztés központja. Aki kedvet kapott, szeretettel várjuk hétfőnként 18 órától a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában, a 24-es teremben. 

Comments are now closed for this entry

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com