Akik részt vettek ma délután a Magyar Földrajzi Társaság Dél-Dunántúli Osztálya előadásán az egyetem Pécs, Ifjúság útja 6. épületében - igazi élménnyel lettek gazdagabbak. 

Gyenizse Péter vezette fel a két előadót, Hegedüs Tibor fizikus-csillagászt és Kovács János kémikus-geológust, akik nagyon érdekes előadást tartottak. Üzenet a Kozmoszból. Érintsd meg a hazánk területén talált legnagyobb meteoritot! című előadásukon teljes áttekintést kaphattunk a meteorokról, meteoritekről.

Különös részletességgel ismertették a Csátalja határában talált meteoritet. Ez Bács-Kiskun megye déli részén, Baja közelében lévő település (46,00595 18,99084). A 15 kg tömegű test valamikor 200-300 éve hullott le, becsapódott a földbe. Úgy tudjuk akkor nem látták a hullás fényét, hangját, hatásait. A szántást végző emberek (Kiss Károly és Ördög János) akadtak bele munkavégzés közben 2012. augusztus havában. A 40 cm mélyen lapuló kőtömböt kiszedték, a tábla végére vitték. Rögtön látták, hogy egészen különlegesen eltér a szántóföldön található kavicsoktól. Így értesítették a Bajai Csillagvizsgálót. A dinnye méretű, 15 kg tömegű, és 3,4 g/cm3 sűrűségű tömb már első látásra is égi eredetűnek tűnt.

A mérések és elemzések megerősítették, hogy szerkezete, anyagi összetétele más meteoritekhez hasonló. Ez egy H4 normál kondrid S2 W1 kőmeteorit. Azonban nemcsak kő anyagú, hanem kb. 25 %-ban fém szemcsék (nagyrészt vas, kevesebb nikkel) alkotják elszórtan, így a mágnesre jól reagál. A további elemzésekről készül egy angol nyelvű publikáció, minden adat pontosan és részletesen abban lesz benne.

Ez a mai országterületünkön talált legnagyobb tömegű meteorit! Nagy élmény volt, hogy megfoghattuk, megemelhettük, fényképezhettük! Köszönjük a szép élményt!

Áts György, Bordács Ernő, Gyenizse Péter, Gyimesi Lajos, Ignátkó Imre, Keszthelyi Sándor, Sragner Márta, Vágó Györgyné.

Keszthelyi Sándor (Köszö)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com