A Csillagászat Napján, 2014. május 10-én szombat este Pécsett a Pellérdi u. 37. szám alatti étteremnél tartottunk távcsöves bemutatót. A városközponttól 4 km-re nyugatra, de utak, ostornyeles lámpák, gépkocsiforgalom közepette voltunk. Ötvözhettük a gasztronómiát az asztronómiával: az épület nyugati teraszára kitelepült vendégek vacsora közben bele-bele kukkantottak a két méterre lévő járdára kitelepített távcsövekbe.

Az ég 19.30-tól csaknem felhőtlen volt, de nagyon világos. Eleinte csak a Holdat mutathattuk be a járókelőknek, a krátermezők és a síkságok a távcsövekben nagy tetszést arattak. Utána a Jupiter is megjelent, a lapult korong "pizsama-csíkjait" mindenki látta. Utána az egyvonalban sorakozó fénypontok is feltűntek, de akárhogy is meresztgettük szemünket: csakis 3 jupiterholdat láthattunk. A Holdtól balra a Mars is fényes volt, de távcsövekben csak egy kis korongnak tűnt. 21 óra körül a Procyon alatt a Szíriuszt kerestük délnyugat felé, de az alacsonyan lévő (és mozdulatlan) felhőcsíkok miatt nem láthattuk meg. Örömkiáltás fogadta ugyanakkor a délkelet felé megjelenő Szaturnuszt! A távcsöveket odairányítva: mindenki csodálatos látványúnak nevezte a gyűrűvel övezett bolygókorongot. Még a Titán is sejthető volt, pedig nagy fényözönben álltak a távcsövek.

Egyik távcső óragépes volt, ott csak az okulárokat cserélgettük. A másik távcső nem követte az ég forgását, annak az egyik tengelyét tekerni kellett, itt kisebb nagyítással szolgáltattuk a képet. Eleinte gyermekek, tanulók jöttek, később családok érkeztek gyerekekkel. A kicsik nem érték fel a 150 mm-es tükrös távcsövek okulárjait, nekik az étteremből székeket hoztak ki a pincérek és arra állva kukucskáltak. A sötétség beálltával az étterem törzsvendégei is távcsőbe néztek. A távcsövezés közben a csillagászat érdekességeiről is kérdések merültek fel, melyeket igyekeztünk megválaszolni. Közben repülőgépek, műholdak jöttek-mentek, még hullócsillag is az égre futott, sőt még állócsillagokat is sejthettünk a fényszennyezésben. Nem volt nagy tömeg, de a 3 óra alatt összesen 60-70 fő nézhetett a távcsövekbe. Nem a tömeg miatt lesz emlékezetes ez az este - hanem, hogy az ide érkező a pécsi önkormányzati és a pécs-patacsi részönkormányzati képviselők itt hallhattak egy szép tervről: ebben a városrészben, a Mecsek déli lejtőjén fekvő telken kívánják lelkes amatőrcsillagászok megvalósítani Pécs új bemutató csillagvizsgálóját!

Az MCSE pécsi csoport, a Patacs-Rácvárosi Egyesület és Lőrincz Miklós szervezte a távcsövezést, melyet Dobék József, Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta, Kóbor József segített. Az aznapi budapesti MCSE közgyűlésről hozott egyesületi anyagokat, szórólapokat, régebbi Meteor-számokat osztogattunk az érdeklődőknek. Mivel a finom csülök-ételspeciálítások mellé iszogattunk is: 22.30-kor taxit kellett hívni, hogy épségben hazajuthassunk.

Keszthelyi Sándor (Köszö) 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com