"Na, ez a hónap is jól indult" - gondoltam 1997. 10. 03-án 16:45 UT-kor, miközben a 47h 53m korú, öregecske holdsarlót figyeltem a kocsi ablakán keresztül. Éppen előadást és távcsövezést mentem tartani Püspökszentlászlóra terepgyakorlaton lévő gimnazistáknak, amikor megpillantottam a fák közötti résekben az igen kedvezőtlen helyzetben levő égi kísérőnket. Csupán a kb. 110 fokos sárgás íve látszott, a hamuszürke fény - ami egy ilyen korú sarlónál szinte kötelező tartozék - rejtve maradt előlem.

Két nappal később (5-én) a már 4 naposra hízott Hold szép együttállást produkált az esti égen a Vénusszal és a Marssal. A szivárvány színeiben pompázó horizonton a fényes Vénusz derékszögű háromszöget adott ki a felette ragyogó (már földfénnyel kiegészült) Holddal, és a tőlük balra pislákoló Vörös Bolygóval. 15:00 és 15:30 UT között ahogy egyre sötétedett, sorra feltünedeztek a környező csillagképek fényesebb csillagai is. Így a korábban már sejthető Antares is kifényesedett és a Naprendszer előbbi tagjaihoz kapcsolódva tovább gazdagította a jelenséget.

19-e délutánján építkezés közben - ami mostanában gyakori elfoglaltságom - 13:15 UT-kor felpillantva a fátyolfelhős, felhőcsíkos égre a Naptól jobbra és balra - 22-22 fokra - egy-egy melléknapot vettem észre. A kb. 3X1 fokos, fénylő felhőpacnik Nap felöli oldala piros, míg a tulsó kékes volt. Nem sokkal később a fejem fölött egy szintén szivárványszínekben pompázó ívdarabra lettem figyelmes - amely a zenit körüli ív egy 90 fokos szakasza volt.

13:55 UT-kor a melléknapok a Napot megközelítő fényességgel ragyogtak, és a belőlük kiinduló 22 fokos haló ívdarabjai felül majdnem összeértek. A jobboldaliból kb. 30 fok hosszú cirkumhorizontális kördarab nyúlott ki, és a baloldalinál is legalább 10 foknyi volt ez a jelenség. A Naptól kb. 80 foknyira ballra, egy magasságban vele, sokáig egy 10-15 fok hosszú, feltűnően fényes felhő - valószínűleg ellennap - látszott. Mintegy 20 percig teljes pompájukban ragyogtak a Nap kísérőjelenségei, majd folyamatosan halványodni kezdtek, de a melléknapok egészen nyugvásáig elkísérték központi csillagunkat.

20-án - az éppen akkor zajló felnőtt szakkör programjaként - Keszthelyi Sándor irányítása mellett, mintegy tucatnyian lestük a Mír űrállomás átvonulását a fejünk felett. A mostanában leginkább működési problémái miatt emlegetett mesterséges égitest NYÉNY-KDK útvonalon haladt át felettünk (16:48-16:53:20 UT között), miközben +3-ról -2 mg-ra nőtt a fényessége, majd ismét elhalványodott az előbbi értékre, míg végül kb. 20 fok magasan eltűnt a szemünk elől (belemerült a Föld árnyékába).

24-én ismét 22 fokos haló örvendeztette meg szívemet, amely 7:50-11:10 UT-ig látszott. 10:00 UT-kor - amikor a legszebb volt - egy felül szivárványszínű, 360 fokos körként vette körül Napunkat, de sajnos nem tartoztak hozzá olyan extrák mint a pár nappal korábbihoz.

Még aznap délután (24-én) 15:30 UT-kor a csákányozásból feltekintve rövid keresés után megpillantottam a Vénuszt. Igen könnyedén látszott egy felhő felett 3-4 fokkal. Ezen felbuzdulva a Jupiter feltételezett helyét vettem tanulmányozás alá és nem kis meglepetésemre, pár pillanat múlva ezt is észre vettem. Elég halványan, de közvetlen látással látszott. Mindez nem lett volna túl érdekes, ha nem ragyog a Nap még mintegy 1 fokkal a Jakab-hegy déli lejtője fölött - tehát az észlelés még a nappali égen történt. A megfigyelést két perccel később megerősítette Peitl Tibor barátom is, aki rövid útmutatás után szintén látta mindkét planétát.

Másnap (25-én) a sikeren felbuzdulva már korábban elkezdtem próbálkozni a bolygók észrevételével. A Vénusz esetében sikerrel is jártam, mivel mintegy 25 perccel korábban sikerült megpillantanom mint az előző délutánon. A Jupitert sajnos kissé rossz helyen kerestem, ezért csak a korábbi eredményt sikerült ismét beállítanom.

E hónapi puszta szemes megfigyeléseimet a Vénusz és a Mars szép, az esti égen bekövetkező 2 fokos közelségének megfigyelésével zártam 24, 25 és 28-án.

Gyenizse Péter (Astra 1997/6. pp. 3-4.)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com