1998. április 20-án igen jó átlátszóságú égbolt fogadott a tornácra kilépve. Az akkor éppen négy hetes kisfiam fürdővizét öntöttem ki a fűre, amikor felötlött bennem a binoklis nézelődés gondolata. Ahhoz már túl fáradt voltam, hogy a nagy távcsövet összeszereljem, de a kétheti borultság után nagyon kellett már egy kis észlelés.

Gyorsan egymás után kerültek bele a 7X50-es binokli látómezejébe a fényes mély-egek és egyebek: Fiastyúk, Hyadok, Ikerhalmaz, Alcor-Mizar, M81, M82, M35 és végül a delelő félben lévő M44 a Praesepe, vagy Méhkas. Ekkor jöttem rá, hogy milyen kevéssé is ismerem a Rák csillagképet. Van-e még valami érdekes, kis távcsővel is látható objektum a CNC-ben?

Természetesen a legérdekesebb és leglátványosabb binoklis célpont a már említett Praesepe. Azt lehet mondani, hogy csak is nagy látómezejű műszerrel érdemes nézni, mivel nagy látszó mérete miatt nem fér bele egyszerre nagyobb nagyítású műszerbe. A 7X50-es binokliban legalább 40 csillag látszott egy három teliholdnyi területen. Tényleg hasonlított egy kavargó méhrajra. Kb. 15 fényesebb csillag uralja a nyílthalmazt, de legalább kétszerannyi halványabb tag is látszott.

Könyvekben, katalógusokban, térképeken való rövid kutatás után még néhány érdekesnek ígérkező célpontot szemeltem ki. A Rák legfényesebb csillagától (Acubens) alig 3 fokkal NY-ra könnyedén ráakadtam a csillagkép második legfényesebb mély-egére az M67-re. Binoklival szemügyre véve az égbolt egyik legöregebb nyílthalmazát meglepett annak mérete és fényessége. A kissé fényszennyezett égen is telehold méretű, ÉNY-DK irányban megnyúlt, grízes foltnak látszott minden nehézség nélkül. Ezen lelkesítően szép halmaz után más vizekre eveztem és megpróbáltam kis műszeremmel felbontani az ióta és a dzéta Cancerist, de sajnos ez nem sikerült. Viszont szép látványt nyújtott az iótától K-re az 53 és 55 jelű csillagokból álló páros, amely azonban nem valódi kettős.

Ha már itt tartunk - gondoltam magamban - menjünk át egy kicsit a Hydrába (Északi Vizikígyó) is. A csillagkép legmagasabbra emelkedő része, a kígyó feje már szabad szemmel is magára vonta a figyelmemet. Talán csak nem lehet, hogy ez az öt-hat csillag is egy fényes, közeli nyílthalmaz? A irodalmak azonban kiábrándítottak - csupán néhány véletlenül egy irányban látszó fényesebb csillagról van szó. Ezek azonban binoklival nézve szép látványt nyújtottak, mintha egy K felé szűkülő szarut vagy kürtöt formáznának.

Az M67-hez hasonlóan szép látványt nyújtott a Hydra-fejtől mintegy 12 fokra DNY-ra, a Monoceros határán elhelyezkedő M48 is. Ez meglepő volt, hiszen legalább 20 fokkal fekszik az előbbitől D-re, ami a fényszennyezés miatt már nem túl jó hely. A nyílthalmaz kissé nagyobbnak tűnt az M67-nél, és a közepe felé határozott sűrűsödést mutatott. A felszíne "csillagporral" hintettnek látszott, sőt egy-egy csillagocska határozottan kivillant a ködös hátérből. Ezután az égbolt legnagyobb csillagképének egyetlen 3 magnitúdónál fényesebb csillagának (Alphard) környezetét vettem szemügyre és itt bukkantam a binokulárral is felbontható 27 Hydraera. A sárgás főcsillagtól PA 220-230 fok felé jól kivehető volt a legalább 2 magnitúdóval halványabb társ. Végre a kettősök is mutatnak valamit - gondoltam - de hamar lehűtötte a lelkesedésemet az I. Hydrae, amelynek távoli, de halvány társát nem sikerült megpillantanom több kísérlet után sem. Egyébként ez a -24 fok deklináción fekvő csillag volt a legdélebbi célpontom.

A Hydra fejétől K-re és az Oroszlán legfényesebb csillagától (Regulus) D-re fekvő kopár részen terül el a Sextans csillagkép, melynek legfényesebb csillagai csupán 4,5 magnitúdósak. Nehezen tudtam beazonosítani őket a fényes égi háttér miatt. Ebben a csillagképben - mely vizsgálódásom utolsó célpontja volt - csak egy kis távcsővel elérhető objektumot találtam, a 17 és 18 Sextantis párosát. Ez a hatodrendű csillagokból álló széles pár (amely nem tudom, hogy valódi kettős-e) szépen bontva látszott PA 90-270 fok irányban.

Kelet felé még számos érdekes célpont ígérkezett a Vizikígyó farkában, a Serlegben és a Hollóban, azonban abban az irányban már különösen zavartak Pécs belvárosának fényei. Ezek talán majd egy másik este célpontjai lesznek.

Gyenizse Péter (Astra 1998/3. pp. 6-8.)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com