A tavalyi év utolsó két hónapjában kétszer is megfigyelhettük ama ritka jelenséget, hogy a Hold „ráment” a Gyűrűs Bolygóra. A két nevezetes nap november harmadika és december elseje volt.

A novemberi alkalommal minden körülmény kedvezőbb volt. Az ég teljesen tiszta, az átlátszóság és a nyugodtság jó volt és maga a jelenség is koraeste zajlott le, hétvégén. A jelenséget az aranyhegyi dűlői udvarunkból figyeltük meg öten, két távcsővel. Ropoli Laci 150/750-es Soligor newtonja és e sorok írójának 102/820-as lencsése jól mutatta az „égi karambol” előkészületeit, majd lezajlását. Rajtunk kívül még Dr. Básthy Magdolna, Nagy Judit és Nagy Zoltán is követte a jelenséget. Mindannyiunknak feltűnő volt a Hold gyors mozgása, amikor a Szaturnusz felé haladt ill. tőle távolodott. A jelenség olyan gyorsan zajlott le, hogy a nézelődés mellett mérésekre és fényképezésre alig maradt időnk.

Két időpontot rögzítettünk csupán DCF óra segítségével:

  • a teljes eltűnés időpontja: 22h 01m 16s KÖZEI ill.

  • a teljes kilépés időpontja: 23h 09m 05s KÖZEI volt.

Az utóbbi kissé bizonytalan, mivel a mérés a távcsőre szerelt fényképezőgépen keresztül történt. Ugyanis számos fotót is készítettünk a jelenségről, amelyek közül most Ropoli László fényképét mellékeljük:

December első óráiban is megismétlődött a jelenség, bár a körülmények rosszabbak voltak. Előtte való este az ég felhős volt, így szó szerint borús hangulatban vártam a hajnali jelenséget. Néhány órás alvás után fél négykor keltem és nagy meglepetéssel konstatáltam, hogy az ég többé-kevésbé derült. Pécs fölött ismét létrejött a Mecsek és az északi szél kölcsönhatásából származó felhőlyuk, amin csak néha száguldott át egy-egy felhőfoszlány. A nyugodtság és az átlátszóság természetesen elég rossz volt, a kép folyamatosan hullámzott a 150/525-ös newtonban (105×) és szabad szemmel alig látszott néhány csillag. Ebből következően a jelenségnek csupán látványértéke volt, mivel pontos mérésre nem volt mód.

Talán még az első és utolsó kontaktus volt nagyjából korrekten mérhető:

  • a gyűrű először érinti a Holdat: 03h 48m 35s KÖZEI

  • a gyűrű utoljára érinti a Holdat: 04h 52m 44s KÖZEI.

Gyenizse Péter (Astra 2002/1.p. 6.)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com