Néztem, néztem, de nem láttam…

 Nagyon felkeltette érdeklődésemet az, hogy a 209P/LINEAR üstökösből látványos meteorzápor várható. Ezért elhatároztam, hogy a 2014. május 23/24-i éjszakát elejétől végéig az ég alatt töltöm, hogy amennyiben lesz valami, annak élő egyenesben a szemtanúja legyek.

 A Veszprém megyei Szigligeten tartózkodva egy közeli észlelőhelyet kerestem. A Szent György-hegy déli lejtőjének aljára kocsiztam ki NYISZ 21:50-re. A nagy szőlőbirtokok között egy mellékúton álltam le. Egy borház előtti füves térség közepére telepített asztalok és padokra rakodtam ki. Ide leülve vagy melléjük állva néztem az eget.

 

A földi körülmények nagyrész ideálisak voltak. A körpanoráma csaknem teljes volt, csak a vulkáni tanúhegyek sziluettje fogott körbe: a Gulács, a Badacsony, a Szigliget három kihűlt vulkánja és maga a Szent György-hegy. Itt sem település, sem közvilágítás nincs. A levegő nagyon enyhe (+19 fokos) és szélcsendes volt. Két pulóver elég volt, a kabátra nem volt szükség.

 Az égi körülmények már gyengébbek voltak. Csíkozott vagy szakadozott felhőzet mindig volt az égen. Volt, hogy 90 %-ban felhőtlen volt, az idő nagy részében így is volt. Néha 10-20 percekre felhőadagokat hozott fölém a lassú délnyugati áramlás és adódott, hogy az ég fele is felhős volt. Párszor csak 10-20 %-os derültség maradt. Ilyen időszakok: 23:10-23:20, 00:10-00:30, 02:05-02:15. Azért éjszaka nagy részében mindig volt olyan égterület, amelyet egy észlelő szemei áttekinthettek. Általában nyugati irányba fordultam, de ha a tiszta égmező északra, vagy keletre volt, akkor arra fordulva bámészkodtam. Sajnos a már nappal észlelt légköri homály (poros égbolt, a Nap körüli fénylő porkorong, a lemenőben lévő Napot erősen szűrő hatás) éjszaka is érvényesült: egy általános homályosodás az egész éjszaka rontotta a látványt. Még a legsötétebb és felhőtlen időszakokban sem volt +5,4-nál jobb a határmagnitúdó.

 A meteorészlelést, vagyis az ég egyedüli figyelését 22:00-kor kezdtem el. 22:15-re állt be a teljes sötétség. Akkor már +5,0 hmg lett.

 Jól beazonosítottam a jelzett meteorraj radiánspontját a Camelopardalisban: az alfa UMa és az alfa UMi között jobbra, a Sarkcsillagtól 12 fokra. Azonban meteorokat nem láttam. Az első meteor 22:59-kor jött, de ez egy +1 magnitúdós sárgásfehér, gyors, 20 fok hosszú sporadikus volt. Az alfa Boo felöl jött az alfa UMa felé, azaz éppen a radiáns felé ment.

 Teltek az órák: gyönyörködtem a csillagos égben, figyeltem a vonuló felhőpamacsokat, műholdakat, repülőket. Hallgattam a környező vidék csendjét, amelybe békák kuruttyolása, tücskök ciripelése, éjszakai madarak hangjai vegyültek.

 A Jupiter az Ikrekkel hamar lement, a Regulus az Oroszlánnal követte. A Mars a Szűzben és a Szaturnusz a Mérlegben végig látszott, aztán már az Antares és a Skorpió is feljött. Gyorsan teltek az órák. Nem unatkoztam, nem álmosodtam el. Mindig az éltetetett, hogy talán most indulnak be a camelopardaliták! 02.54-kor végre egy halvány, csak +4 magnitúdós, gyors, fehér, 4 fokos meteort véltem látni a delta Cyg-nél, az irányultsága miatt ez akár Cam-meteor is lehetett.

 03:01-kor keleten a Gulács hegyes csúcsánál kibukkant a Hold sarlója. 03:10-től már érezhetővé vált a pirkadat északkeleten. 03:20-kor a virradat fénye erősebbé vált. Az 5 óra 20 perces folyamatos „meteorozást” vagy inkább égrenézést ezzel befejeztem. Hosszabb meteorozást csoportosan végeztem nyilván, ám egymagam ilyen hosszan még sosem! A 1+1=2 meteor ennyi idő alatt, ez ugyancsak rendkívüli. A körülmények kellemes volta és a felfokozott várakozás állandó izgalma miatt nem bántam meg, hogy ezt a későtavaszi éjszakát alkonyattól pirkadatig végigfürkésztem.

Alulírott szemtanúja voltam annak, hogy az ég alatt töltött 21:50 és 03:30 között, de bizonyosan 22:00 és 03:20 között ezen az éjjelen és ezen a helyen nem volt semmiféle meteorzápor!

Keszthelyi Sándor (Köszö)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com