A 2014. július 19/20-i éjszaka teljesen felhőtlen és tiszta, nyugodt és szélcsendes volt a Veszprém megyei Szigliget felett. Így reméltem, hogy a hajnali ég alján esetleg megpillanthatom a C/2014 E2 Jacques-üstököst. Az új üstökös fényesnek jelzett, de nagyon közel van még a Naphoz, habár napról napra egyre távolabb kerül tőle. Mára már 35 fokra ment el a Naptól. Július 20-án hajnalban 03:10 NYISZ-ig virrasztottam, majd kivittem a 102/500 mm-es SkyWatcher lencsés távcsövet a ház elé...

 

Az üstököst éppen a Bika felső szarvának csillaga, azaz a béta Tauri (Elnath) 1,7 magnitúdós csillaga mellé jelezték - így ezt a csillagot állítottam a távcsőbe, 25-szoros nagyítással. A fényes csillag még nagyon alacsonyan, csak 10 fokkal volt a horizont felett. Az ég még kellően sötét volt, azaz nem pirkadt még, habár az Aries és a Cetus között ott világított a fogyó Hold. Maga a Mira Ceti is látszott szabadszemmel 3,7-es fényességgel. Zenitben 5,5, lenn a Taurusban 4,0 magnitúdó volt a szabadszemes határ.

03:15-kor először, majd utána többször is észrevettem a béta Tauri csillagtól 15 ívpercre balra egy kis homályos foltot. Elég bizonytalan volt és üstökösre semmiképpen sem hasonlított. Ám, ott volt, és ahogy múltak a percek és egyre feljebb emelkedett ez az égrész: a foltocska egyre bizonyosabbnak tűnt. 03:15 és 03:25 között amorf, határozatlan szélű, befelé alig fényesedő, bár nagyjából kör alakú volt. KL-al 1,5 ívperces, EL-al 3 ívperces volt az átmérője.

03:35 és 03:40 között újra figyeltem, de már 50-szeres nagyítással. Így már biztosabb és szebb a látványa. Felülete grízes. Alakja már nem annyira kör, hanem aszimmetrikus: PA 300 felé pereme élesebb, a túlsó oldala PA 120 felé homályosabb. Így már valamicskét hasonlít egy üstökös kómájára. Csóva az nincs!

A béta Tauritól az objektum PA 330 irányban látszott. Az üstököstől 330 fokra egy 6 magnitúdós csillag volt, míg nagyon közel alatta (PA 240-re) egy 8-as, és felette (PA 120-ra) egy 9-es fényrendű halvány csillag látszott.

Az üstökös fényességére bizonytalanul: 6 magnitúdót becsültem. A további észlelést megnehezítette a 03:35-től érezhető pirkadat. 03:36-kor az üstökös alatt megjelent a horizonton egy csillag, már a horizonton is olyan fényes volt, mint a Capella. Pár perc múlva már -2 magnitúdósan fénylett. Azaz a Vénusz bolygó jelezte a virradatot!

Keszthelyi Sándor (Köszö)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com