A 2014-es Meteor Távcsöves Találkozó harmadik éjszakája, azaz a július 26/27-i éjjel volt a legjobb. Az ég csaknem egész éjszaka felhőtlen volt. A Tejút már az esti sötétség beálltától szépen húzódott át az égen, burjánozva, dagadozva, elágazva, le egészen a Nyilasig. Talán csak a horizont közeli legalsó pár fokos sáv volt poros vagy párás: Keletre némi Budapest-fény, délnyugatra kevés Tatabánya-fénylés okozott derengést. Néha nagyon távoli villámlás jött, hangtalanul. A tábor létszámát mutató számláló már 200 fő felett járt, így az észlelőrét minden csücskében 100-féle távcső fordult az ég felé. Nagyrészt fotóztak, kevesebben vizualizáltak, avagy ismerkedtek az éggel és az ország sok részéből ideáramló amatőrtársakkal. Fenn repülőgépek és műholdak húztak át és jónéhány meteor jött az Aquarius irányából.

Amikor NYISZ 03:00-kor felhangzott a mobiltelefon ébresztőszignálja, hogy keljünk fel, mert az Auriga, annak alján a C/2014 E2 (Jacques) üstökös hajnalban felkelt: már más volt a helyzet! A táborlakók nagy része aludt: Csak az ISON-Búfelejtő-büfénél voltak még ottfelejtkezett törzsvendégek. Még a nyárfák alatt tartott ki a Nagykanizsa - Paks - Szeged tengely. Az ég alatt ücsörgő és kupicákat kezelő énekegyüttes refrénje hallatszott fel néha: "Egy, kettő, három! De szép volt!"

E hajnali órán az ég ugyanolyan volt, mint este. Még nem pirkadt. A Jacques (ejtsd: Zsák) üstökösre vágyó három pécsi (Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta, Vágó Györgyné Koch Mária) csatlakozott az észlelőrét alján egy budapestihez, Juhász Lászlóhoz.

Az üstökös már 44 fokra a Naptól és 19 fokkal a horizont felett volt. Az Aurigában járt és 5 fokkal a béta Tau felett, a théta Aur - iota Aur vonalon kellett keresni. Itt húzódik a Tejút sávja is. A 20x80 mm-es binokulárral pásztázva a csillagképet: itt is ott is 6-7 magnitúdós kis ködös foltok látszanak. Persze ezek a Messier nyílthalmazok is lehetnek: az M36, az M37 és az M38. Juhász László 100/600 mm-es refraktorával és 250/1250 mm-es Dobson-távcsövével egyenként megvizsgálva ezeket: sorban csillagokra bomlanak. Ám az egyik ilyen nem bomlik, hanem egy szép kerek fénylésnek, inkább egy felbontatlan gömbhalmaznak tűnik. Csillagtérképen ellenőrizzük: ez éppen az üstökös helyzetén van, közelebb az iota Aur-hoz, éppen függőlegesen a béta Tau felett. Az észlelőrét csendjét kiáltozásaink verik fel: "Ott van az üstökös! Megvan a zsák!"

03:10-től 03:47-ig a 250/1250 mm-es tükrös távcsővel 31-szeres, 62-szeres és 156-szoros nagyításokkal nézzük a foltot többször is. Nagyjából kör alakú fénylés, 4-5 ívperc átmérőjű, befelé (gömbhalmaz-szerűen) sűrűsödő, peremén kicsit egyenetlenebb folt. Az üstökös kómájának látványa a 100/600 mm-es lencsés távcső 60-szoros nagyításával is ilyen, csak kisebb. A kézben tartott 20x80 B-ben is megvan a folt jól láthatóan. Viszont a 10x50 mm-es monokulár keresőtávcsővel, egy 7x35 mm-es binoklival és persze puszta szemmel az üstökös nem látszik. Összfényét 7 magnitúdóra becsültük. Semmiféle csóvája nincs!

A kezdődő pirkadatban, 03:37-kor újabb kiáltozásra kényszerültünk, mert az UMi-nál észrevettük a Nemzetközi Űrállomás -1 magnitúdós fényét. Az ISS nyugodt mínuszos fénnyel vonul méltóságteljesen a béta Aur-on át az északkeleti ég aljáig. 03:41-ig tudjuk követni. Utána 03:47-kor még nézzük és szabadszemmel megbecsüljük a Cet fejében az omikron (Mira) Ceti 4,1 magnitúdós maximumközeli fényét. Egyre jobban pirkad! A Tejút is már fakul és eltünedezik. 03:50-kor nyugovóra térünk!

Keszthelyi Sándor (Köszö)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com