Kedves Kollégák !

A hét eleje óta vártuk a derült Égboltot, hogy a napokban földközelben járó Lovejoy Üstököst ismét láthassuk.
Ma este 21 óra körül rohamosan csökkenni kezdett a felhőzet. Innen a keleti külvárosból Újhegyről nézve.
Az erős ÉNY-iszél most segítséget nyújtott, hogy még pára, és fűst sem maradjon az alsó, talajközeli légrétegben. A légköri nyugodtság 2, de az átlátszóság kiváló.
21:30-kor szikrázóan csillagos Égbolt látványa fogadott a kertbe kilépve, és szinte tavaszi 11 C fok.
A Bika feje alatt haladó Lovejoy üstököst szinte az első binokulárba pillantás után könnyen megláttam


10x50-es binoklival nagy méretű kb 25-30 ' átmérőjű, közepe felé erős koncentrációt mutató, ovális gömbhalmaz szerű látvány.(Csillagszerű magja azonban nincs)
Ami első pillantásra látszik hogy a kométa már nem kerek. hanem határozott megnyúlást mutat a bika fejével párhuzamosan.
Valamint hosszabb szemszoktatás után nagyon halvány de széles csóva is sejthető , elfordított látással körülbelül egy fok hosszan. a "bika fejével párhuzamosan".Binokulárban kissé, kékes-zöldes derengésű a fénye.
Rendkívül erősen határozottan látszik, ennek szabad szemmel is látszania kell, gondoltam.......
Két-három perces szemszoktatás után, Elfordított látással határozottan és egyértelműen látszik "v Tau"-tól kb 1,5 fokkal DNY-ra. "elmosódott ködös haváy csillagra hasonlít leginkább".
Mindenképpen fényesebb mint az előrejelzett 4,93 mg. Kb. 4.2 - 4,4 mg- nek becsülöm.
Zavaróan hat a város erős fényszennyezése,  az Üstökös már jóval túl van a meridiánon (22:10). Jó nyugati horizont mellett még biztosan szabadszemes külvárosi égen ezekben a percekben is.

Reménykedjünk a Holnapi tiszta időben, mert Pécs külső kerületeiből  szabadszemmel is látható a Lovejoy üstökös még talán egy hétig, mert már távolodik tőlünk és halványodik is lassan. (0,48 CSE a földtávolsága a mai napon)
Vidéki Égen Pompázatos látvány lehet .....

Üdvözlettel: Patak Ákos

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com