Ma  nekem is kedvezett végre a szerencse. :) Amit nevezhetünk tiszta égboltnak, és kellemes időjárásnak is. :)

Jó néhány napja (pár hete) próbálom meglesni én is az üstököst. Tiszta időben kiballagtam a város szélére észlelni, de sajnos Pécs fényei erősen bezavartak, mert pont Pécs fölé esett volna az üstökös helyzete.
Más napokon a vastag felhőréteg akadályozta a megfigyelést. 
Ma viszont az üstökös "eljött" az udvarunkba.
Este 21 óra körül kimentem az udvarra (lényegében csak kiléptem az ajtón) egy binokulárral, és szinte azonnal megtaláltam. (Természetesen előtte az interneten tájékozódtam, hol is kellene keresgélni.)
 
Az üstököst a Bika csillagképben találtam meg, a ν Tari csillaghoz egészen közel, és tőle kb. 5 óra irányba.
Tényleg kékes színe van, egy halvány kékes hógolyóhoz hasonlít, és abban is csatlakoznék az előttem szólóhoz, hogy valóban halvány gömbhalmazhoz is hasonlít. Ha az ember erőlteti kicsit, még szabad szemmel is látható. 
Van egy kis Newton távcsövem, (F=700 mm, D=76 mm), amivel szintén megpróbáltam megnézni az üstököst. De a Lovejoy annyira halvány, hogy csak egy áttetsző pacának látszott a távcsőben, binokulárral klasszisokkal jobban lehetett látni.
 
Ha már "arra jártam", körbenéztem kicsit: megnéztem az Aldebarant, a Pleiadokat, a Nagy Orion ködöt és a Jupitert a holdjaival.
A Jupiter nagyon szépen látszik, már binokulárral is apró korongnak tűnik, mellette kivehető már a Galileo holdak közül kettő. Kis Newton távcsövemmel kisméretű korongnak látszott, a Galileo holdak közül hármat lehet észlelni.
 
Az este befejezéseképpen még láthattam a holdkeltét is. Binokulárral is gyönyörködtem kicsit a látványban, szépen látszottak a kráterek a fény-árnyék határon.
 
Egyszóval tökéletes este volt, nagyon kellemes időjárással, meglepően tiszta égbolttal. Nem is vettem észre, hogy közel 3 órán keresztül nézelődtem belefeledkezve a különböző objektumok látványába.
 
Aki még nem látta az üstököst, csak ajánlani tudom, hogy keresse meg, érdekes látvány. Az alábbi linken van egy kép az üstökös útvonaláról dátumjelzésekkel, de megpróbálom a képgalériába is becsatolni:
 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com