Sziasztok!

Ma végre én is megpillantottam az üstököst!
22:25 és 22:55 között volt egy lyuk a felhősávok között. Viszonylag tűrhető ég volt, még a tejút is sejlett a zenit környékén.

A üstökit térkép nélkül, 10 másodperces keresés után be tudtam azonosítani 10x50-es binoklival. Utána már szabad szemmel is láttam, mint egy bolyhos csillagot. Binoklival eléletlenítve a képet megbecsültem a fényességét a szomszédos csillagokhoz viszonyítva, amire 4,3-4,4 mg-t kaptam. Már binoklival is látszódott egy erős elnyúlás kelet felé.  
Ezek után kiraktam a 150/525-ös mini dobsont egy székre és 26x-os nagyítással is megnéztem az üstökit. Ebben határozott sűrűsödés látszódott a központ felé.
Persze csillagszerűnek nem mondanám a magot, de határozott volt. A kóma elég elmosódott szélű, átmérője 15-20' közötti. A csóva hossza kb. 1°-ig biztos látszik, aztán még sejthető valamennyi

A mai szakkörön tartott előadásom objektumai közül aztán felkerestem a mini dobsonnal a Hyadokat, a Pleiadokat (a csillagok távolságát használtam a kóma átmérőjének  meghatározásához).

Tovább kalandoztam:
NGC 1746 a Bika szarvai között kevésbé látványos, szétszórtabb nyílthalmaz mint vártam.
M79 a Nyúlban egy kis bolyhos csillagnak látszik, pedig gömbhalmaz, 65x-össel pacni - a város fényei zavarnak.
Nagy Orion-köd szép, mint mindig.
Az öv fölötti M78 26x-os nagyítással a vártnál jobban jön, határozott kis paca.
"Karácsonyfa halmaz" az Egyszarvúban tényleg látványos, olyan mint a képeken, a benne lévő S Mon vöröses. Persze a környező csillagközi ködöknek nyoma sincs. A Rosetta-köd is reménytelen.
Az M35 igen látványos az Ikrek lábánál, akárcsak az M36-37-38 trió a Szekeresben.

Ismét meggyőződtem a kis dobson használhatóságáról, hiszen fél óra alatt ennyi mindent végig tudtam nézni vele.

Minden jót!
Üdv: Péter

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com