Sziasztok!

Ma végre volt időm, és a naplementéhez közeledve elhatároztam hogy meglesem életem első üstökösét távcsövön keresztül.

Pellérdi dombra kitelepültem ahonnan szép kilátás van a déli égboltra, és alattam több millió tonna radioaktav zagy a bányákból... Kihelyeztem 16:30 kor a 102/1000 lencsés távcsövemet, és vártam hogy a Vénusz megjelenjen a délnyugati horizont felett.
Persze nem bírtam magammal, így szinte azonnal egy Celestron 15X70-es binoklival kémleltem az eget és hamar rátaláltam a Vénuszra.

Elsőként egy 42 mm es 2 colos 56 fokos látómezővel rendelkező oksival (24*-es nagyítás)fordultam a Vénusz felé, hogy meglessem a Vénusz - Merkúr együttállást. Szépen tündököltek a horizont felett 15 fokkal.
Mivel ez volt az első alkalom hogy a Merkúrt lencsevégre kaptam, így gyorsan próbáltam vele egy 100-150 *es nagyítást is, de egy fényes kis gömbön kívül nem láttam semmit :)
A Vénuszt is próbáltam természetesen, de zavaróan fényes volt.

17:20 körül, elhatároztam hogy jöhet a Lovejoy.
A Betelgeuse és az Aldebaran már szabad szemmel is látható volt, így a binokival próbáltam először megkeresni a kis üstökösünket. Mint ahogy már írtam ez lesz az első üstökösöm. Nem tudtam hogy mit kell igazán keresni, így a digitális világban élve mobil csillagtérképet használva próbáltam fellelni Őt.
Körülbelül 20 perc múlva mikor kezdtem ideges lenni hogy nem találom, és az égen jól látható volt már a Fiastyúk, esett le hogy bizony az nem az Andromeda amit ezerszer véltem felfedezni hanem bizony a Lovejoy.
Kissé butának éreztem magam, de hát ez az én utam.
18:00 körül már szép sötét volt és szabad szemmel is lehetett látni, így könnyen rá tudtam fordulni a kis műszeremmel.
Itt is a 42 mm oklit használtam elsőként de hamar váltottam egy 20 milisre. Gyönyörű volt. Számomra úgy nézett ki hogy vagy felém, vagy épp távolodik tőlem mert úgy nézett ki mint egy kör alakú galaxis pamacs, közepén egy kis halovány pöttyel. 1 órán keresztül néztem és 19:00 magasságában már észre vehető volt a csóva a 42 mm es oklival. A látómezőm 141' volt és szinte úgy véltem hogy keresztben látható a csóva a látott képemben jobb felső sarokból a bal alsó sarok felé, fordított látás mellett. Úgy hiszem hogy a fele inkább volt képzelgés mint a valóság, de egyszerűen csodálatos volt.
Látható fényintenzitásra számomra egyenértékű volt a mellette található 5 Tau-val ami szabad szemmel számomra már határeset volt.

Ez után gyönyörködtem az Orion ködben, de messze nem volt olyan szép mint karácsony előtt a Bükk-ből, pedig akkor azt csak Binoklival néztem! Majd pedig a Fiastyúkot vettem szemügyre. Mint mindig ez is gyönyörű volt.

Péter előadásán emlékeztem a Rákködre és tudtam hogy valahol itt kell lennie. Nem vártam sokat a 100 mm es műszeremtől, így azt tűztem ki célnak ha már megtalálom boldog leszek :). Indulás előtt megtanultam hogy a ζ Tau felett helyezkedik el , így igencsak megkönnyítette a keresésemet az égbolton. Hihetetlen de szinte azonnal megtaláltam, de ahogy előre sejteni lehetett egy nagyon halovány pacán kívül nem láttam semmi egyebet. Sőt úgy kellett beállítanom a műszert, hogy ne legyen a látótérben a Tau, mert a ködhöz viszonyítva hatalmas fényerejével, alig láttam azt.

Időközben természetesen több műholdat láttam melyek közül az egyik már-már furcsán fényes volt. A tejút ismét leírhatatlanul szép volt, az ég korom fekete, csak álltam és bámultam ki a fejemből, vajon mikor leszünk képesek ezeket a csodákat közelebbről is szemügyre venni ... mire észrevettem hogy kezdek megfagyni 2.5 óra bámészkodás után.

Nagyon gyorsan elszaladt az idő, nagyon élveztem, már-már akartam nektek sms-t küldeni hogy MEG VAN, MEG VAN az üstökös és gyertek Ti is észlelni annyira jól éreztem magam! :)

Az esetleges hibákért, nem megfelelő fogalmazásért előre elnézést kérek, de tanonc vagyok és ez az első levelem :)

Minden jót!
Üdv, Tamás

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com