Kedves észlelő közönség!

 

Nem bírtam tétlenül olvasgatni a színesebbnél színesebb beszámolókat. Ma felvegyverkezve a legkülömbözőbb optikai berendezéssel nekivágtam hogy szemelyesen is megtekintsem égi vándorunkat. 
18:00 kor meg is kezdtem az észlelést a szeméttelepi útról, a már évek óta bevált helyen. 

Mivel már napok óta készülök rá, nem sokat kellett keresgetnem. Már csak azért sem mert szabad szemmel is feltűnik a hyádok elött.  
Feltűnöen kék színűnek tűnt a majd 3fok hosszú csóva. Azért ebbe a szem spektrális eltolódása is besegített ☺. A kóma fél fokot meghaldó nagyon erős fehér fényben úszó pamacs aminek fényességének intenzitásában némi differenciát véltem felfedezni. (Nyugati irányban élénkebb) A csóvát hosszában osztottnak érzékeltem. Természetesen nem maradhatott el egy kis mélyegezés.Ma este a szekeres, ikrek, bika nyílthalmazait vadásztam le. 

Használt műszerek: Celestron SkyMaster 15x70 binokulár, BTC 8x56 binokulár, SkyWatcher 70/500 Refraktor 34x, 12,5x 20x nagyítások. Végül 20:10 kor mirelit észlelőkent távoztam a helyszínről.

Holnap bejelentem a ZSN nek hogy szombaton derűlt idő esetén távcsövezés keretében bemutatom kométánkat a nagyközönségnek.

Ha minden igaz addigra a pleiádok magasságában lesz.

Mindenkinek kiválló eget kívánok.

Áts Gellért (pepe)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com