A napfogyatkozás Európa, Afrika és Ázsia területén látszott, de sehol sem volt teljes, és még 88 %-nál nagyobb mértékűnek sem látszott. Pécsett (KözEI-ben) 08:01:56-kor kezdődött 4 fokos magasságban, 09:24:27-kor érte el maximális fázisát 14 fokos horizont feletti magasságban 76 %-os takarással és 10:54:48-kor ért véget 20 fokos napmagasságban. Pécsett két helyszínre szerveztünk és hirdettünk meg nyilvános távcsöves bemutatót. A jelenségről és a bemutatásokról az Új Dunántúli Napló megyei napilap előző napi száma, a Magyar Csillagászati Egyesületnek, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei Csoportjának honlapja adott hírt. Az egyik színhely a város főtere, a Széchenyi-tér volt, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma előtt 160 m-es magasságban. Ide jött 8 órára Áts György egy 50/540 mm-es refraktorral és Szathmáry Elemér egy 135/625 mm-es Newton-távcsővel. Két órán át kitartottak, közben a gimnázium igazgatójának vendégeként melegedhettek, de sajnos az ég egész végig ködös volt és a Nap nem látszott. A közben ide érkezőket tájékoztatták a napfogyatkozásról és arról, hogy nem tudnak mutatni semmit. Ugyancsak tájékoztatást adtak a televíziós és rádiós stáboknak. 10 óra után nem láttak további reményt a jelenség láthatóságára és hazamentek. A másik színhely a Mecsek oldalában feljebb, a 260 méter magasban lévő Jurisics utcai Általános Iskola volt. Itt volt 7:45-től Gyenizse Péter 102/816 mm-es refraktorral, Ignátkó Imre egy 40 mm-es Coronado PST-vel, Keszthelyi Sándor egy 102/500 mm-es refraktorral és Keszthelyiné Sragner Márta egy 8x30-as monokulárral. Az időjárás itt is ködös volt, a vízszintes látástávolság 100 és 200 méter között ingadozott és a Nap egyetlen pillanatra sem sejlett. Gyenizse Péter végig kitartott itt: a szünetekben kiáramló gyermekeknek tartott előadást a napfogyatkozásról, a Naprendszer égitesteiről, a távcsövekről, a napszűrőkről, a csillagászati fényképezésről. Vittünk 1999-es napfogyatkozás-néző szemüvegeket, hegesztőüvegeket és sok napszűrű-darabkát, hogy a tanulók ezekkel is nézhessék a napfogyatkozást. A tanórák közben is ki-kijött egy-egy osztály, akiknek hasonló tájékoztatást adtunk. Az itteni létszám 200 tanuló és tanár lehetett. Az iskola igazgatónője és tanárai meleg teával és süteményekkel kedveskedtek a mínusz 6 fokos hidegből be-betérő négy amatőrcsillagásznak. Közben jöttek a média képviselői: egy rádióriporter, a helyi újság fotósa és két televíziós munkatárs. Utóbbiaknak 9 óra körül a Misina-tetőre menetelt javasoltuk és kamerájukhoz egy napszűrőt is kölcsönöztünk. Utólag derült ki, hogy beborult, amikorra felértek a hegycsúcsra.

Gyenizse Péter magyaráz a Jurisics utcai iskola tanulóinak. Kiss Tünde rádióriporter felvette az előadást, majd a gyerekeket is kérdezgette. (Fotó: Keszthelyi S.)

Ignátkó Imre Keszthelyiék távcsöve mellett (Fotó: Keszhelyi S.)

A legnagyobb fázis idején kihangosított mobiltelefonon át Keszthelyi Bernadett adott élő közvetítést Győrből, ahol kitűnően látszott a napfogyatkozás. Pécsett a köd a maximális fázis után is megmaradt, így 9:40-kor Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta és Ignátkó Imre a műszereikkel együtt kocsiba ült azzal a szándékkal, hogy feljebb megy a Mecsek oldalában, hátha onnan látszik a Nap. Menet közben, a kőbánya, kemping, állatkert magasságában 350-370 méteren a köd tetejét elérték ugyan 9:50-kor, de ott derült ki, hogy az eget felhőzet borítja! Azért felmentek a Misina-tetőre, megálltak 10:00-kor az alsó parkolóban 510 méter magasban és figyelték a felhőzet mozgását. A legalább kétrétegű felhőzet szinte összefüggő volt, lassan mozgott és a Napot egy pillanatra sem sikerült meglátniuk. Ezért 10:30-kor elindultak lefelé, és hazatértek. Még egy pécsi helyszín volt. Halmi Gábor pécsi amatőrcsillagászt a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója hívta meg, hogy távcsövével mutassa be a napfogyatkozást, ha az M1 Ma Reggel című műsorában Pécsre kapcsolnak. A stúdió a belváros keleti szélén van 150 m-es magasságban, így hiába mászott az épület lapos tetejére 60/900 mm-es lencsés távcsövével: a Napot egy pillanatra sem láthatta. A budapesti stúdió 8.33-kor Pécsre kapcsolt és akkor Dér Ágnes riporter és Halmi Gábor csaknem 6 percig beszélgetett élő adásban a napfogyatkozásról, amely valahol ott a köd - és a finoman szállingózó hópihék - felett zajlott éppen. Mivel nem fogytak ki a szavakból a néző szinte maga elé képzelte, hogy mit látna, ha látna valamit!

(Lásd:

http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/01/04/09/Kifli_alaku_lesz_a_Nap.aspx)Néhány pécsi volt, aki eleve a Mecsek-hegység magasabb pontjaira ment és onnan rövidebb-hosszabb ideig látta a napfogyatkozást.

Gyenizse Zoltán (Komló) ritkuló ködön át készített fényképe a sarló alakú napról

(Canon 350D + 70-200mm teleobjektív)

Lutz Zsolt pécsi amatőrcsillagász kocsival a pécsi kempingnél járva látta meg először a szűrt napsütést 8:45-kor, és kiszállva 6 fényképet tudott készíteni a kicsorbult Napról Zenit E 50 mm-es objektívvel. Néhány percig figyelte a fogyatkozást. Innen feljebb haladva azonban a Napot felhőzet takarta és 9 óra körül a jelenség tovább nem látszott. Azért felment a TV-torony tövébe. Itt 10:35-ig várakozott, de eredménytelenül, mert a felhőzet nem oszlott szét.

(Beszámolója: Csilla 6933.

http://csilla.tapiomente.hu/index.cgi?csilla=6933&lev=1http://csilla.tapiomente.hu/index.cgi?csilla=6933&lev=2)Lévai Gábor és Bergics Balázs pécsi fotósok a Kis-Tubes kilátón fényképezték a napfogyatkozást. Ezen a helyen is 9 óra után pár perccel eltakarta a Napot a felhőzet. (Fényképek: http://www.manografia.hu/blog/2011/napfogyatkozas-pecs-felett/)
 

Lévai Gábor fotója a Kis-Tubesen készült (forrás: www.manografia.hu)


Maczó András kaposvári amatőrcsillagász hajnalban a misina-tetői 517 méteren lévő webkamerán látta (http://nightfm.hu/misina/lastsnap.jpg), hogy tiszta ég, ezért a ködös Kaposvárról kocsival 6:30-kor elindult a pécsi Misina-tetőre. A TV-torony lábánál ragyogó kék ég fogadta. 8 és 9 óra között látta és fényképezni tudta a napfogyatkozást egy Panasonic LX3-géppel 135-ös teleobjektívvel. Kb. 50 %-os fázisnál, 9:00-kor egy déli irányból érkező felhőzet takarta le a fogyatkozást. Amikor eltűnt a Nap, akkor jelent meg a hegyen a Pécs TV két munkatársa, akiknek interjút adott. Később a TV2 pécsi stábja érkezett, akik a Tények műsora számára készítettek vele riportot.

(Beszámolója 2011. jan. 4. 13:10-kor jelent meg a leonidak-levelezőlistán:http://mailman.mcse.hu/pipermail/leonidak/2011-January/006322.html)

(Fényképei a PécsMa honlapra kerültek:

http://www.pecsma.hu/galeria/2011/01/04/fotok-a-napfogyatkozasrol/
 

Maczó András (Kaposvár) fényképe a Misináról készült (forrás: www.pecsma.hu)


Amikor Hetesi Antal, a pécsi TV-torony és kilátóterasz üzemeltetője szokás szerint reggel 9:00-kor kinyitotta az intézményt már felhős volt az idő. Három fotóssal együtt várakoztak és végre 10:13-kor egy 60 másodperces időtartamra láthatóvá vált a Nap. Hetesi Antal egy 28-400 mm-es optikával készített képet a napfogyatkozásról.

(Lásd:

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/napfogyatkozas-alig-latszott-az-egi-jelenseg-pecsen-352456) A TV2-ben még aznap este 18:45 körül bemutatták a Jurisics utcai Általános Iskola udvarán készült felvételeket, ahogy Gyenizse Péter lendületesen magyaráz egy iskolai osztálynak. Látszott a három távcső is

(Archívumban: http://tv2.hu/tenyek/video/napfogyatkozas-magyarorszagon a 00:59 és 01:18 közötti rész, azaz 19 másodperc.) A pécsi történések egy részéről (Széchenyi-tér és Jurisics utcai Általános Iskola) a másnapi, január 5-i Új Dunántúli Napló közölt fényképes beszámolóval kísért cikket. Hasonló mértékű, habár csak 66 %-os takartságú napfogyatkozás 2015. március 20-án délelőtt lesz. Reméljünk akkor az időjárás kegyesebb lesz Pécshez! 
 

Keszthelyi Sándor (Köszö)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com