2009. dec. 23-án antikrepuszkuláris sugarakat és szivárványt figyeltem meg. Ezen a délutánon gépkocsival a Pécs - Szekszárd - Székesfehérvár - Mór - Győr útvonalon, a 63-as úton haladva szép enyhe idő, kék ég, és kellemes napsütés volt. Naplemente előtt, KözEI 15.20-kor még a Tolna megyei Bikácsnál vettem észre azt, hogy északkelet felé, pontosan a Nappal ellentétes irányban sötét sugarak jönnek elő a horizontból. Ezek az antikrepuszkuláris sugarak balra dőlve jöttek ki az ellen-nap pontjából és az 5-6 sugár 10 fok magasan végződött. 
Átlépve a megyehatárt, már a Fejér megyei Vajta településnél járva 15.40-kor ismét feltűntek a sugarak, de most jobbra dőlve volt 4-5 sugár, 10-15 fokos horizontfeletti magasságban végződve.
15.52-kor a Nap már nagyon alacsonyan járt, csak 1-1,5 fokkal lehetett a horizont felett. A szemközti égrészen a sugarak helyett egy szivárvány íve bontakozott ki! A szivárvány a Nap-ellentpontjától 22 fokkal balra jelent meg, szinte függőlegesen. Ahogy erősödött egyre feljebb, még 10 fokos magasságban is látszott, persze jobbra ívelten. A színei (vörös - sárga - zöld - kék) is láthatóvá váltak. 15.54-re a szivárvány már 20 fokra jött fel, de a színei már kifakultak, fehéresebbé váltak. Nagyjából ekkor volt a napnyugta, de akkor úgy a Napot, mint a teljes eget beborító felhőzet alá kerülve minden jelenség eltűnt. Innen már esőben és sötétben haladt a kocsi Győrig. 
 

2010. március 31-én reggel látványos szivárványt figyeltem meg. Pécsett hajnaltól, órákon át esett csendesen az eső, de amikor kiléptem az utcára NYISZ 7:40-kor már alig szemerkélt. Az ég részben felhős, részben kék égrészes volt. 
Ahogyan nyugat felé fordultam, 7:44-kor észrevettem a szivárványt. A nyugati ég horizontjából tört felfelé. Erős, feltűnő, szép élénk színekkel látszó volt, de csak a bal oldali része volt ott, az is 15-20 fok hosszan, mint egy színes oszlop. A látvány percekig így maradt változatlanul. Az eső alig-alig esett már környezetemben, a még alacsonyan járó Nap is néha kisütött a hátam mögött. 
7:50-kor megjelent a szivárvány jobb oldali része is, de csak egy kis, horizont közeli szakasza. 
Azután 7:54-re kialakult a teljes szivárvány. 7:54-8:01-ig teljes pompájában, erősen, színesen látszott. A látványra a munkába igyekvő laikusok is felfigyeltek és egymásnak mutogatták a szép látványt. 
Az égről egyre inkább levonultak az esőfelhők, a Nap egyre többet sütött. Az eső nagyon apró szemcséjű, szinte szitáló permetté alakult. Ekkor, 8:02-től a szivárvány gyengülni kezdett és 8:03-ra teljesen eltűnt. 
 

Szivárvány Pécsről nézve, 2010. 03. 31. (fotó: Gyenizse Péter)


2010. április 14-én délután szivárványt figyeltem meg. Pécs felett NYISZ 18 órától egy zivatar vonult át, sötét felhőzettel, sűrű villámlással és dörgéssel, nálunk esővel, de a város déli részén jéggel is. A felhőzet kelet felé elvonult és az esőzés 18:30-kor vége ért. 
18:31-kor kisütött a Nap, mert a nyugati égaljon egy keskeny felhőmentes rész keletkezett. 
18:32-kor megjelent a szivárvány kelet felé, először gyengén és színtelenül. Majd 18:33-ig erősebb és színesebb lett a fő íve. Akkor már a külső, másodlagos ív is feltűnt. Az ég még felhőzettel borított volt, de nyugaton egyre nagyobb terület lett felhőtlen, tiszta és kék. 
18:40-re a szivárvány fő íve gyengült, csak egy ívdarabja maradt középen és jobbra. A másodlagos ív eltűnt. Azt hittem az egész eltűnik, mert bár a Nap sütött, de az eső végleg elállt. 
Ám, 18:41-kor a szivárvány újra erős és színes lett (a külső ív most nem jött elő). 18:42-kor teljes pompájában látszott. 18:43-kor elgyengült, kifakult és 18:45-kor végleg eltűnt. Akkor már az egész nyugat felé eső félgömbje az egemnek felhőmentes volt. 
 

Keszthelyiné Sragner Márta

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com