2009. dec. 23-án antikrepuszkuláris sugarakat és szivárványt figyeltem meg. Ezen a délutánon gépkocsival a Pécs - Szekszárd - Székesfehérvár - Mór - Győr útvonalon, a 63-as úton haladva szép enyhe idő, kék ég, és kellemes napsütés volt. Naplemente előtt, KözEI 15.20-kor még a Tolna megyei Bikácsnál vettem észre azt, hogy északkelet felé, pontosan a Nappal ellentétes irányban sötét sugarak jönnek elő a horizontból. Ezek az antikrepuszkuláris sugarak balra dőlve jöttek ki az ellen-nap pontjából és az 5-6 sugár 10 fok magasan végződött. 
Átlépve a megyehatárt, már a Fejér megyei Vajta településnél járva 15.40-kor ismét feltűntek a sugarak, de most jobbra dőlve volt 4-5 sugár, 10-15 fokos horizontfeletti magasságban végződve.
15.52-kor a Nap már nagyon alacsonyan járt, csak 1-1,5 fokkal lehetett a horizont felett. A szemközti égrészen a sugarak helyett egy szivárvány íve bontakozott ki! A szivárvány a Nap-ellentpontjától 22 fokkal balra jelent meg, szinte függőlegesen. Ahogy erősödött egyre feljebb, még 10 fokos magasságban is látszott, persze jobbra ívelten. A színei (vörös - sárga - zöld - kék) is láthatóvá váltak. 15.54-re a szivárvány már 20 fokra jött fel, de a színei már kifakultak, fehéresebbé váltak. Nagyjából ekkor volt a napnyugta, de akkor úgy a Napot, mint a teljes eget beborító felhőzet alá kerülve minden jelenség eltűnt. Innen már esőben és sötétben haladt a kocsi Győrig. 
 

2010. március 31-én reggel látványos szivárványt figyeltem meg. Pécsett hajnaltól, órákon át esett csendesen az eső, de amikor kiléptem az utcára NYISZ 7:40-kor már alig szemerkélt. Az ég részben felhős, részben kék égrészes volt. 
Ahogyan nyugat felé fordultam, 7:44-kor észrevettem a szivárványt. A nyugati ég horizontjából tört felfelé. Erős, feltűnő, szép élénk színekkel látszó volt, de csak a bal oldali része volt ott, az is 15-20 fok hosszan, mint egy színes oszlop. A látvány percekig így maradt változatlanul. Az eső alig-alig esett már környezetemben, a még alacsonyan járó Nap is néha kisütött a hátam mögött. 
7:50-kor megjelent a szivárvány jobb oldali része is, de csak egy kis, horizont közeli szakasza. 
Azután 7:54-re kialakult a teljes szivárvány. 7:54-8:01-ig teljes pompájában, erősen, színesen látszott. A látványra a munkába igyekvő laikusok is felfigyeltek és egymásnak mutogatták a szép látványt. 
Az égről egyre inkább levonultak az esőfelhők, a Nap egyre többet sütött. Az eső nagyon apró szemcséjű, szinte szitáló permetté alakult. Ekkor, 8:02-től a szivárvány gyengülni kezdett és 8:03-ra teljesen eltűnt. 
 

Szivárvány Pécsről nézve, 2010. 03. 31. (fotó: Gyenizse Péter)


2010. április 14-én délután szivárványt figyeltem meg. Pécs felett NYISZ 18 órától egy zivatar vonult át, sötét felhőzettel, sűrű villámlással és dörgéssel, nálunk esővel, de a város déli részén jéggel is. A felhőzet kelet felé elvonult és az esőzés 18:30-kor vége ért. 
18:31-kor kisütött a Nap, mert a nyugati égaljon egy keskeny felhőmentes rész keletkezett. 
18:32-kor megjelent a szivárvány kelet felé, először gyengén és színtelenül. Majd 18:33-ig erősebb és színesebb lett a fő íve. Akkor már a külső, másodlagos ív is feltűnt. Az ég még felhőzettel borított volt, de nyugaton egyre nagyobb terület lett felhőtlen, tiszta és kék. 
18:40-re a szivárvány fő íve gyengült, csak egy ívdarabja maradt középen és jobbra. A másodlagos ív eltűnt. Azt hittem az egész eltűnik, mert bár a Nap sütött, de az eső végleg elállt. 
Ám, 18:41-kor a szivárvány újra erős és színes lett (a külső ív most nem jött elő). 18:42-kor teljes pompájában látszott. 18:43-kor elgyengült, kifakult és 18:45-kor végleg eltűnt. Akkor már az egész nyugat felé eső félgömbje az egemnek felhőmentes volt. 
 

Keszthelyiné Sragner Márta

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com