Sziasztok!

A mai nap délután elhatároztam, hogy megpróbálom kihasználni a felhőmentes esti eget, egészen a Hold felkeltéig kb 20:30 ig.

18:00 kor indultam otthonról a szeméttelepi útra 4 réteg ruhával +sapkával felvértezve, hogy megkeressem a mai napi célomat a Neptunuszt!

A Stellariumban otthon megvizsgáltam a jelenlegi helyét, illetve egy mobil alkalmazást is segítségül vettem amit a helyszínre is vittem. Nem éreztem könnyűnek a feladatot...

18:15-re érkeztem meg, gyönyörű Tejutas ég fogadott... ez azért is volt különleges számomra ugyanis elvittem magammal a szemüvegem is :)

Gyorsan kipakoltam a 102/1000 es refraktoromat az EQ5 ös mechanikán, a szemüvegem segítségével gyorsan pólusra is álltam, majd az óragépet bekapcsoltam.

Jöhet a 9*50 es keresőm párhuzamosítása amit az Mizar kettős segítségével tettem meg. Először fogom igazából használni a keresőt, mert eddig ismert vagy nagyobb kiterjedésű Mélyég objektumokat néztem amihez nem kellett a kereső.

Miután felbontottam a Mizart egy 42 mm-es 2" Apex okulárral, gondoltam itt az ideje megkeresni a Neptunuszt. Szeretem ezt az oklit, mert nagy a látómezeje, kezdőknek mint én a legjobb.

A Neptunusz jelenlegi helye a Vízöntőben van

Számomra mint tájékozódási pont ami a Neptunuisz közelében van és könnyen megtalálom szabad szemmel az a Sigma Aquarii volt.

Az alábbi képen látható mit láttam:

okli1.jpg


Na itt voltam gondban. Merre is menjek most? Hol is van a Neptunusz? Mivel a lencsés távcsövem a zenittükör miatt tükrözve van vízszintesen, így nehezen ment a tájékozódás a normál csillagtérkép miatt. Nem beszélve arról hogy sokkal több csillagot is láttam mint ami a térképen volt.

Nagyjából rendbe raktam fejemben a látottakat, és észre vettem egy háromszög állást ami a térképen is stimmelt:

okli2.jpg

Innen tudtam hogy felfelé kellene haladnom és egy kissé jobbra a látott kép alapján, mikor egy jó 20 perc múlva kiszúrtam hogy a jobb felső sarokban is van egy „háromszög csillagkép”. Megjegyezném hogy az egyik csillag itt már 10+ magnitúdós volt. Mindig csak egy picit mozogtam , és csak egy síkban. Nem akartam elveszni. AZ alábbi képen látható az a bizonyos háromszög

okli3.jpg

Itt már tudtam hogy a látómezőben kell lennie a Neptunusznak, de őszintén nem láttam semmit ami ne csillag lenne. Mivel már bő 1 órája keresgéltem nem akartam feladni, kutattam tovább, mihez lehetne belőni pontosan a Bolygó helyzetét.

Ekkor vettem észre hogy a jobb felső sarokban van egy érdekes egymáshoz közel álló csillag, amit a térképen is megtaláltam. Ok van a háromszög és a „kettős” csillag. E kettő között kell lennie félúton a Neptunusznak. Néztem bő 20 percen keresztül ezt a területet de kékes színű csillagot várva…nem találtam semmit csak halovány csillagokat. Elvileg ezt megtaláltam a távcsövemmel, ha lehet hinni a programnak akkor a Neptunuszt csodálhattam meg, bár nem teljesen ott volt ahol a program írja ettől egy picivel feljebb. Ha nincs a program és a térkép akkor én azt mondom hogy egy csillag a sok közül.

Próbaként lecseréltem az okulárt egy 18 mm-esre amivel még több csillagom lett J sok kicsi halovány pötty, de se nem kék, se nem kiterjedt…

Nos úgy érzem hogy kell valaki majd aki meg tudja mutatni biztosan a Neptunuszt, hogy biztosra mondjam Igen meg volt. Mert ez nehéz dió nekem. Megnézem néhány nap múlva mennyi az elmozdulása és leellenőrzöm ismét, bizonyosságot szerezni.

20:15 kor még megcsodáltam a Plejádokat, illetve az M2 M15 és az Andromédát hogy legyen valami sikerélményem is.

Aki esti nézelődésre adja a fejét, öltözzön fel rendesen, mert igen hűűs odakint az idő!

ui: tök jó lenne egy fényképező amivel meg tudom örökíteni a látottakat és meg tudom veletek osztani.

Szép estét, Tamás

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com