Egy korai holdsarló nyomában a pécsi tévétoronyból

2016. január 10-én este kedvező alkalom adódott észlelni a korai holdsarlót. Az újhold ennek a napnak a hajnalán 02:31-kor következett be, de a Hold estére már jól eltávolodott a Naptól. A Naptól való 7-8 foknyi távolsága annak is köszönhető, hogy a Hold deklinációja 5 fokkal nagyobb volt, azaz ennyivel északabbra, vagyis "feljebb" helyezkedett el. A napnyugta utáni 51 perccel későbbre számított holdnyugta is reményt jelentett.

Pécs belvárosában az ég nagyrészt felhő nélküli volt, éppen csak a kritikus délnyugati ég alján voltak vízszintes helyzetű felhősávok. KözEI 15:50-kor összecsomagoltunk minden szükséges holmit. 15:55-kor kocsiba ültünk és elindultunk felfelé a Mecsek déli oldalán. Az út jól járható volt, közben a kanyarokban még ki-kisütött a felhőcsíkok között bujkáló fénylő Nap. A lenti +3 fok levegőhőmérséklet felfelé egyre nőtt és a hegytetőn már +6 fok C lett. Az 535 méteres Misina-tetőn leparkoltunk. Az elméleti napnyugta percében, 16:21-kor belépőjegyet vettünk a tévétorony alján és a lift felvitt minket 75 méterrel feljebb, a 610 méter magasban lévő kilátóteraszig.

 

A körpanoráma pompás volt. Körben a Mecsek vonulata, hegyei, a közbenső völgyekben hófoltok és ködösségek. A Villányi hegység erősen látszott. A Dráva és Száva közötti Papuk 80 kilométerre lévő vonulata gyengébben húzódott. Ám délnyugatra a felhőzet ott volt 10-15 foknyi magasan, igaz világos és sárga résekkel. A Nap már lenyugodott, de még nagyon világos volt. A napnyugta pozíciója még felismerhető volt a nyugati Mecsek hegyeihez és dombjaihoz képest. Erős délnyugati szél fújt itt, de a felhőzet szinte semmit sem mozgott.

16:27-kor ültünk be a tévétorony körpresszójába és a délnyugati ablak melletti asztalnál helyezkedtünk el. Kávékat és üdítőket rendeltünk. Kiraktuk a jegyzetfüzetet, írószert, időmérő eszközt. Egyikünk egy 7x35 mm-es nagylátómezejű binokulárral, másikunk egy 20x80 mm-es óriásbinokulárral vette célba a felhőréseket 16:30-tól. A 10-15 fokos felhőben két rés volt a horizonttal párhuzamosan. Az idő múltával 16:45-re már csak egy felhőrés maradt, ez szabálytalan szélekkel húzódott 0,5-1,0 fok szélesen. Csak abban bízhattunk, hogy a nem mozgó felhőzethez képest a lassan nyugvó Holdat a résben megláthatjuk.

Folyamatosan fürkésztük a látcsövekkel a résnek a valamikori napnyugta feletti szakaszait, bízva a Hold megpillantásában. 16:45. 16:50. 16:55. Semmi! Semmit sem vettünk észre. Egyre sötétebb lett, lenn kigyúltak Pécs fényfüzérei. A délnyugati felhőzet egyre feketébb lett. A felhőrés narancsos színben állt. 17:00 és semmi!

És akkor 17:02-kor a 7x35-ös binokulár mögötti Sragner Márta azt mondja: "Ott a Hold! A rés közepe táján!" Én éppen a városi panorámában gyönyörködtem, de gyorsan felvettem a 20x80-as B-t, ám azzal nem láttam a Holdat. Márta továbbra is látta, összesen talán 1,5-2,0 percen át. Eközben többször türelmesen elmagyarázta, hogy a hol látja: "A legalsó feketeségben van egy pirosló homály. Az felett a tiszta résben van egy fekete felhődarab, attól jobbra egy kis fekete csomó, attól jobbra egy közepes - a két utóbbi alatt ott van a Hold. Vízszintesen, fekvő helyzetben van." A pontos helyre nézve először nem láttam, másodszor nem láttam, harmadszorra megláttam én is! Ám csak 15-20 másodpercnyi időre láthattam a vízszintes helyzetű, egyenes vonalú, 10-15 ívperc hosszú holdsarló darabkát - mert a sárga holdtöredék lesüllyedt a felhőrés aljára és bemerült az alsó maszatos mezőbe.

Többé nem láttuk, és mivel 17:08-kor a maradék felhőrés is csaknem összecsukódott további nézelődésre nem volt esély. Az elméleti holdnyugta amúgy is 17:12-kor volt ezen a helyen és ilyen magasságban.

Így végül is az első észrevételkor - azaz 17:02-kor - a Hold kora 14 óra 31 perces volt az újhold bekövetkezéséhez képest. Ám a hazai holdsarló-rekord (az 1985. szeptember 14-én hajnalban a bólyi Kész László, Szabó Sándor 15 óra 21 percese és a nagyszalontai Kósa-Kiss Attila 15 óra 39 percese) nem dőlt meg. ugyanis a Hold szabadszemes meglátását nem is próbáltuk meg, mert erre semmi esélyünk sem volt.

A kezünkben lévő távcsövekkel is gyengén láttuk a holdsarló darabkát, de azért láttuk. Ez a 14 óra 31 perces Hold nekünk életünk eddigi legjobbja, távcsővel!

Országosan a második legjobb, távcsővel. A hazai távcsöves holdsarló legjobbjainak sora ma estétől ugyanis így néz ki: 

13 óra 20 perc: Gyenizse Péter, Vince Iván (Pécs) 2003. 08. 27. hajnalán. 

14 óra 31 perc: Sragner Márta, Keszthelyi Sándor (Pécs) 2016. 01. 10. estéjén.

14 óra 47 perc: Szőllősi Attila (Kecskemét) 2009. 04. 25. estéjén.

14 óra 54 perc: Nagy Gábor (Hejőpapi) 2009. 04. 25. estéjén.

 --

 Keszthelyi Sándor (Köszö)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com