Tegnap 2018.08.11-én találkoztunk Patak Ákossal a szokásos szeméttelepi úton, hogy felkészüljünk egy esetleges mai Zselici kirándulásra, illetve hogy egy 8 órás Holdsarlót is megpillantsunk.
19:30 kor érkeztünk ki és már ekkor láttuk hogy esélytelen lesz bármi féle Holdsarlót megpillantanunk, mert a nyugati horizont teljesen felhős volt.

Hogy ne menjen hiába a "kitelepülésünk", megkértem Ákost hogy az újonnan beszerzett pólustávcsövemet jusztírozza be, ezzel is időt nyerve az esetleges mai Zselici mókánknak.


Mire végzett a nem kis feladattal, amit ezúton is köszönök neki! A Vénusz és a Jupiter már látható volt az égbolton. Ekkor feltettük magunknak a kérdést, hogy mi legyen mert eléggé felhős volt az égbolt jelentős része, de ha már itt vagyunk próbáljunk meg legalább egy Jupitert észlelni...

Így hát előkerült a 250/1200 as Newton az EQ5 re, amit persze nem tudtunk pólusra állítani a frissen jusztírozott pólustávcsővel, mert felhők takarták el a Polarist. No de sebaj, vettünk egy közelítő Északot, és még egy kicsit jobbra....
Ahogy összeszereltünk mindent, Ákos előhozott egy varázsdobozt, melynek tartalma egy Explore Scientific 82 fokos okulár sorozat. Csak ámultam és bámultam a felszerelésén. 24 mm től 4.7 mm teljes flotta pompázott előttünk.
Így meg is kértem hogy nosza rajta mutass valamit :)

21:30 körül járhattunk időben, mikor az első 24 mm es oklival a Jupitert vettük célba. Ekkor kb 20 fok magasan lehetett a déli égen. Fókuszraállás után, meg is pillantottam a Nagy Vörös Foltot a Jupiteren. Örültem is neki nagyon, hogy legalább vollt miért kijönnünk ezen a csúnya szeles felhős estén. Ákos ismét belenézett az okliba, mert Ő nem látta még a foltot, de nem is engedte hogy elmondjam neki merre láttam mert Ő akarta megtalálni. Mivel egyre szelesebbé vált az idő sem neki, sem nekem nem sikerült megpillantanunk a hatalnas viharfelhőt, így hát váltottunk Oklit nagyobb nagyításra.

18 mm-es Okkulár. Itt határozottan lehetett látni a Vörös foltot 66 X os nagyítás mellett, illetve félve mertem csak mondani, de..."Ákos én két nagy vörös foltot látok..." Gyorsan Ákos is megvizslatta és igen, tényleg ott volt!!! A látott képben egymás alatt közel megegyező méretű Folt volt látható. Felül a nagy Vörös Folt, alatta egy kissé fakóbb és kisebb testvére volt látható

Csináltam egy illusztrációt, körülbelül így nézhetett ki:

 

Sajnos nem tudtam képet készíteni a látottakról, mert primer fókusz kevésnek bizonyult hogy a látottakat megörökítsem. 
Több okkulárt is kipróbáltunk, nem-e valami hiba a rendszerben, de mindben tisztán kivehető volt mindkét folt!

Következő célpontunk a Szaturnusz és gyűrűje volt. Déli féltekén egy sötétebb felhősáv volt látható, illetve a Bolygó árnyéka is kivehető volt a gyűrűn. Próbáltunk nagyobb nagyításokat használni de az erősödő szél nem tette lehetővé.

Szaturnusz után a Marsot is megvizslattuk. Északi és Déli hósapkái látszódtak, illetve 1-2 sötétebb alakzat is kivehető volt a felszínén.

Mielőtt haza indultunk volna, az erődöső szélben elkezdtünk kicsit Mélyegezni is, hogy kisebb nagyításoknál ne mutatkozzanak a széllökések.

Elsőként a Vadkacsákat néztük meg, majd Omega köd és végezetül az Andromeda galaxist.

Ekkor már 23:00 is bőven elmúlt már, így elkezdtünk szedelőzködni. Mire összepakoltunk mindent, a szél alábbhagyott és az égbolt is kitisztulni látszott...

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com