2018.08.11.

Holnap nagy nap jön... hosszú idő után végre lehetőségem van kimenni Zselicbe, ahol megcsodálhatjuk a Perseidákat illetve kipróbálhatom magam a fotózás terén is az új Newtonommal.. Ákossal mindenben felkészültünk előző nap, így izgatottan de álomra hajtottam a fejem…

2018.08.12.

18:30.
Elértem a Zselici erdőt. Azonnal magával ragadott az érzés, milyen is a szabadban lenni, még ha csak egy kocsiban ülve is éltem át a pillanatot. A környező fák, bokrok illata teljesen megzabolázott, illetve döbbentem rá milyen keveset is járok ilyen szép helyen.
Nem egészen 6 perccel később már térerőm sem volt a telefonon, ami csak tovább fokozta a nem kis izgatottságomat. Végre mindentől távol, de valamihez mégis csak egyre közelebb…

18:46 kor érkeztem meg a Zselici csillagparkba, ahol már több turistát / nézelődőt / csillagászt lehetett látni. A parkolóba beállva vettem észre, hogy Patak Ákos és kedves felesége, Patakné Lévai Rózsa épp szedik ki a kemping széküket, ami persze nálam is volt, így gyors üdvözlés után csatlakoztam hozzájuk.
Próbáltunk egy kellemes helyet foglalni a kissé lankás domboldalon, hogy a lehető legjobb rálátásunk legyen a későbbi Holdsarlóra, illetve a déli bolygózós horizontra is.

 

 

19:20 kor elkezdtünk kipakolni, mikor egyre több nézelődőt lehetett látni pontosan 31-en voltunk ekkor.

20:02, Ákos szerint 20:03-kor ment le a nap a nyugati fás horizont felett.

 


 

Naplemente után, belekezdtem a 36 órás Holdsarló keresésébe, amit 20:22-kor meg is találtam.
kb. 140 fokos ívdarab látszott a Holdból, sárgás háttér előtt.

 

 

20:30 Vénuszt vette szemügyre először Ákos, ami kb. 52%-os megvilágítású volt.

Sajnos gyorsan romlott a láthatósága a nyugati horizont felett, mert egy kis pára - felhő látszódott azon a részen.

 

20:42 - kor, egy hirtelen fényvillanásra lettem figyelmes Denebtől ÉNy-ra 5 fokkal, kb. -3 / -4 M pontszerű meteor, vagy egy műhold hirtelen felvillanása okozhatta. Nem láttam elmozdulást.

 

20:55. Jupitert vettük szemügyre. NEB-en kis halvány vöröses folt volt látható CM-en, illetve a látott képben a Jupiter jobb oldalán egészen közel kb. 1’ re egy halványabb 9 M csillag volt látható ami az idő múlásával fedésbe is kerülhetett.

Miközben a bolygóban gyönyörködtünk, egyre gyakrabban hörrent fel a tömeg körülöttünk, ezzel jelezve hogy lassan itt az ideje meteorozni.

 

21:44 Végre megpillantottam az első meteorom, ami a déli Tejútban a zenittől 60° hosszú és 1 másodpercig volt az égen.
Ezek után Itt volt az ideje, hogy félretegyük a távcsövezést, és leheveredjünk kényelmesen meteorvadászatra, hiszen ezért jöttünk.

Csodaszép az éjszaka, nagyon örülünk hogy itt vagyunk, bár esznek a szúnyogok :)

23:24-ig nézelődtünk meteorok után, ezen idő alatt én 56-ot számoltam, de egyik sem volt igazán látványos. Próbáltam képet is készíteni de mindhiába...gyakorolnom kell még, így átváltottunk ismét távcsövezni.

A Mars kezdett egyre magasabban járni, így következő célpontnak ezt céloztuk meg. Még mindíg nagy élmény a 100-as lencsés után a 250-es Newtonba nézni. Csodás részletek rajzolódtak ki időnként, ha a légkör is úgy akarta. Alapvetően vörös és két nagyobb sötétebb alakzat volt látható kb. ¼ méretben a teljes felszínhez viszonyítva.

 

23:38 Ismét a tömeg hangját lehetett hallani, ugyanis egy -2 -3 M zenitből induló DNY felé 60°hosszan meteor volt látható

 

00:07 -8 M zenitből 70° hosszú pislákolva hunyt ki.

00:18 egymást követve két meteor volt látható 1 másodperces követéssel -1 M zenit-től nyugat felé.

Ezt követve néztük meg az M11-et, majd a Lyra gyűrűs ködöt. Itt ismét csak döbbenet volt az arcomon. Határozott, kontrasztos gyűrűt láttunk.

 

01:20 M33-as galaxist próbáltuk szemügyre venni, de a tavalyi megfigyeléshez képest határozottan gyengébb volt a láthatósága. A spirális szerkezetet elfordított látás mellett sem tudtam észlelni, nem votl eléggé fekete a háttér.

 

01:22 ismét a tömeg hangja hallatszott, bár most kevesebben lehetnek a hangjuk alapján. Egy -2 M 30° hosszú zenittől DNY irányban húzott el egy meteor.

 

01:40 keresgéltem a Tejútban és a szélén, mire valami foltra lettem figyelmes. Ákosnak szóltam is hogy használjam a tudását, és okosított fel hogy ez bizony a 21P/Giacobini-Zinner üstökös. 25' hosszú ion csóvát lehetett látni és ezzel 45°-os szöget bezárva egy kisebb porcsóva is megfigyelhető legyező alakban.

 

01:55 -2M 30° hosszú meteor, mely 3 másodpercig hagyott hátra nyomokat.

Végezetül M27, NGC 457 M71 és még sokan mások.

Körülbelül hajnal 3 / 4 - ig távcsöveztünk, mert ekkor délről egy fátyol felhő terítette be az egész égboltot, eltüntetve a Tejutat is teljesen. Ekkor összepakoltunk és búcsút intettünk eme csodálatos helynek.

Mint említettem, próbáltam fényképet is készíteni az égi csodákról. Az első próbálkozásaim itt láthatóak.

Az az igazság, hogy nem gondoltam volna hogy bármi is látszani fog vezetés nélkül, Bahtinov maszk nélkül, és félig lemerült óragéppel...de valami azért látható lett így is :)

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com