Ma este (2018. aug. 5., vasárnap) szabad szemmel nézelődtem a donátusi házunk teraszán. Éppen csak 10 másodperce voltam kint, amikor a csatorna vonala alatt, azaz kb. 70° magasan, DDK-ÉÉNy vonalon, kb.a Északi Korona - Ökörhajcsár teteje - Nagy Göncölszekér rúdja vonalában végighúzott az égen életem eddig látott legfényesebb tűzgömbje.
Az időpont 22 óra 13 perc. Mivel 
nem vagyok nagy meteorészlelő, ezért nem kell telehold fényességű jelenségre gondolni, de azért fénye jóval meghaladta a Mars, a Jupiter és a Vénusz fényességét is. Ezek alapján Kb. -5 -6 magnisra becsültem.
Kb. 3 másodpercig 
látszott, szépen felfényesedett, majd egy pillanat alatt 3-4 részre esett szét és kialudt. A pálya nagy részén kiterjedtnek látszott, maximum harmad holdátmérőre hízott fel csepp alakja. Rövidke csóvát húzott. Nyomot nem hagyott, vagy legalábbis a lámpáktól én nem láttam. Érdekes, hogy a hét elején szintén láttam egy nagyjából szintén É-D felé húzó lassú meteort még Balatonfenyvesről, ami szép csóvát húzott, nyoma is volt és ez is a Nagy Göncölszekér mellett hunyt ki. Az Kb. 0 magnis volt.


Minden jót!
Üdv: Péter

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com