Kedves Barátaim!


Sajnos az időjárás nem volt kedvező, de amit tudtunk, megtettük.
Köszönjük a megjelenő kollégáknak, hogy végig kitartottak a borult idő ellenére is!

Tegnap a Zsolnay Negyedben már 20 óra előtt elkezdtünk gyülekezni. Ott volt a szakkörből Áts Gellért, Benő Dávid, Gyenizse Péter, Lakatos Tamás, Nagy Mélykúti Ákos és Póth Sándor.  Szebényi Anita folyamatosan az e-mailekre és telefonokra válaszolt, mert sokan érdeklődtek a jelenségről a borult idő ellenére. Figyeltük a műholdképet, de az elég lehangoló volt.

Az érdeklődők a borult idő ellenére folyamatosan érkeztek. Legalább 70-80 ember jött és kérdezte, hogy láthatják-e a jelenséget. Még egy kb. 8-10 fős kínai egyetemista csapat is.

21 órakor Áts Gellért kirakta 200/1200-as dobsonját a teraszra, hogy az érdeklődőknek legyen támpontja, ahova menni lehet. Elmondható, hogy az este folyamán abba a távcsőbe néztek bele legtöbben és a legnépszerűbb objektum a Zsolnay Negyed színes téglákkal kirakott kéménye volt. Sokan kérdezősködtek a távcső működési elvéről, nagyításáról, a vele megfigyelhető objektumokról.

Gyenizse Péter 21:45-től megtartotta a két meghirdetett PPT előadást a Bóbita Bábszínház melletti színpadon. A Katasztrófák a Naprendszerben előadás során a Földet veszélyeztető kis égitestekről és a kráterek képződéséről, típusairól beszélt. Utána a Csodálatos Mars című előadáson 3D képeket mutatott a bolygó felszínéről, amit a közönség piros-kék szemüvegek segítségével érzékelhetett térben. Az előadásokra mintegy 50-60 ember volt kíváncsi.

A két előadás között, kb. 22:40-50 körül egy felhőluk került az elfogyott Hold elé. A narancsos holdkorong jobb széle érezhetően sötétebb volt, mutatva, hogy már túlment a földárnyék legsötétebb részén. Alatta a Mars is látható volt. Sajnos az ég többi része borult maradt. Az előadást hallgató csoport a színpad mellöl csodálta rövid ideig a jelenséget.

A kitisztult égen fellelkesülve Benő Dávid és Lakatos Tamás is felállította távcsöveit. Dávid 72/420-as SkyWatcher ED-APO-t, Tamás 102/1000 lencsés távcsövét irányozta a két égitestre Gellért dobsonja mellett. Kb. két tucatnyi érdeklődő nézte meg velük az elfogyott Holdat és a Marsot. Sajnos mire az előadásnak vége lett és a kilépésre került volna a sor, az égbolt ismét befelhősödött.

Kis csapatunk megvárta a 0 óra 19 percet, majd elhagyta a terepet. A többnyire borult idő ellenére jó hangulatú volt a rendezvény. Sokat beszélgettünk és magyaráztunk az érdeklődőknek, tehát én úgy gondolom nem volt hiábavaló az ott töltött négy és fél óra.

Még egyszer köszönjük minden lelkes tagtársnak a részvételt és a lelkes amatőrcsillagászati ismeretterjesztő tevékenységet!

Minden jót!
Üdv: Péter

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com