Ma délután hivatalosak voltunk Romonyára barátainkhoz egy kis sütögetésre. Szívesen leírnám mi minden finomat ettünk :), de gondolom erre sokan nem vagytok kíváncsiak.

Emésztés közben eszembe jutott, hogy minden felszerelésem ami a Holdfogyi után a kocsiban maradt, és megemlítettem a barátomnak viccből hogy nem nézzük meg a Napot? minden így kezdődött...
 
Körülbelül 18:00 felé pakoltam ki a felszerelésem , és vettem célba a csillagunkat egy 28 mm Apex oklival. Belepillantva nagyon szomorú lettem, mert semmilyen aktivitás nem volt látható a Nap felszínén a fólián keresztül. Már már szomorkodva közöltem barátomnak hogy most sajnos nem láthatunk semmit, mikor a látómezőm északi részén valami fehérebb kanyargós " folyóra " lettem figyelmes.
Hogy jobban szemügyre tudjuk venni sorban jöttek elő az okulárok, amit egészen egy 5 mm es Planetary-ig fokoztam, hogy az így akpott 200X os nagyítás mellett tudjuk szemügyre venni.
A látottak alapján olyan volt mint ha egy forrás/patak töltene meg egy tavat, ami kissé fehérebb volt mint maga a Nap korongja.
Itthon utána is néztem Nasa-s képeknek, ahol nagy örömömre találtam is róla képeket :)
 
Az alábbi képeken bal oldalt látható a kis tavam.
Vizuális kép:
 
És talán röntgen kép:
 
Jól látható hogy egy azon helyen van a flare? amit én is láttam :)
 
Ezután visszatértünk az evés iváshoz...majd egyre közelebb kerültünk a Napnyugtához, így mielőtt bárkiben megfogalmazódott volna hogy induljunk haza, vagy kidobott volna a házigazda, elejtettem hogy igen szép Vénusz, Jupiter és Szaturnusz bolygókban tudunk naplemente után gyönyörködni.
A sasszeműeket kiállítottam a ház mögötti dombra keresni a Vénuszt.
Körülbelül 20:17 kor Kaszás Krisztina fedezte fel elsőként egész magasan, kb 18 fok, egy felhő mögött!
 
Gyönyörűen látszott a fázis ami körülbelül 60%-os lehetett. A légkör lehetővé tette a 200X-os nagyítást is, ugyanis nem volt nagyon mit elrontania a légkörnek a látottakon. A barátaink sorra nézték a Vénuszt, amit kissé csalódottan konstatáltak is hogy nem sok mindent lehet látni a Vénuszból. Sajnos az erős fénye miatt a fázison kívül semmi mást nem tudtunk felfedezni.
 
Alig vártam hogy legyen Jupiter is amit később Krisztina megpillantott, így következő célpontnak gyorsan váltottam.
Körülbelül 25 fok magasan volt a Déli égbolton.
Először egy 28 mm ( 35 X nagyítás ) mellett vizsgálódtunk. Élesre állás után azonnal feltűnt a Holdak érdekes helyzete. Az Io és Európa egymás felett helyezkedett el, szinte súrolva egymást. Volt aki először nem is tudta megkülönböztetni őket és egynek látta.  Még a távolban tőlük leszakadva további két Hold a Ganümédesz és Callisto volt látható. Mind a négy Hold egy oldalon voltak.A Jupiter két nagy barna felhősávját már most ki lehetett venni.
 
Következő lépésben hogy fokozzam a kedélyeket, egy Spler Super Planetary 18 mm ( 55 X nagyítás ) következett, amivel jelentősen előjöttek a részletek. Próbáltam én is észlelni, de gyorsan váltanom kellett " nagyobb " zoomra tömeg követelése miatt. Valaki meg is említette hogy a lányok mindig a nagyobbat akarják :)
Így hát előjött egy 10-es Ortho amivel kellemesen elidőztünk. A két barna csík felett és alatt fehér csíkok is látszódtak, illetve volt egy pillanat mikor az egyik vékonyabb barna felhősávban is fehér csíkot véltem felfedezni. Mindenkinek nagyon nagyon tetszett a látvány, aminek hangot is adtak.
Itt is bepróbálkoztam a 200 X al, de a kép szétesett , nem is tudtam élesre állítani.
Körülbelül 21:15 ig gyönyörködtünk a Jupiterben, mikor a fák mögül felbukkant a Szaturnusz!
 
Kicsit át kellett települni a kert szélére hogy igazán jó rálátásunk legyen, miközben egy vezetékben megbotolva majdnem eldobtam a teljes felszerelésemet.
 
A Szaturnusz körülbelül 20 fok magasan leehetett egy kissé alacsonyabban mint a Jupiter,
Itt is kezdésként 35X kezdünk ahol szépen kontrasztosan lehetett látni a gyönyörű Szaturnuszt és gyűrűjét. Volt aki ezt is életében először látta, így igen nagy izgalmat váltott ki belőle. 55X nagyítás mellett a gyűrű egyik kanyarjában véltem felfedezni a Cassini rést, amjd pedig az Ortho 100X mellett teljes bizonysággal lehetett látni.
 
És ezzel véget is ért a kis kalandunk. kb 22:00 kor indultunk haza, kis élménnyel gazdagodva ismét :)
 
Üdv, Tamás

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com