Kedves Kollégák !

Időpont: 2018.06.30. 23:07:10 (NYISZ) 
Helyszín : Pécs – Újhegy

Kelet felé fordulva, binokulárral nézelődtem a Cygnus tejútfelhői nyílthalmazai között. 
Arra lettem figyelmes, hogy körülöttem minden erős kék színű fényben úszik, „( már megint a szomszéd….. felkapcsolt valamit ….mérgelődtem) 
Binokulárt elvettem a szemem elől , meglepődve tapasztalom hogy az erős világoskék színű fény , a bal oldalról jön és az Égbolt irányából.

Felpillantva, a Göncöl szekér és a Draco határán kb 70 – 75 fok magasságban  izzó, világoskék színben ragyogó teljesen kerek, kb 15’ átmérőjű középen fényes maggal rendelkező objektum, teljesen függőleges irányban halad lefelé.
Meteorokhoz viszonyítva lassú iramban közeledik a horizonthoz. Az erősen világoskék színű 15’ átmérőjű magrészből apró sötétnarancs színű, izzó darabkák válnak le a bolida haladása folyamán egyenletes ütemben. (10-12 darab). Aztán a jelenség kihunyt robbanást nem láttam a pálya végén. Fényessége -9 vagy -10 magnitúdó lehetett (ilyen fényességet már nehéz becsülni)
kb. 3 másodperc volt a teljes időtartam ez alatt kb 40 fokot tett meg a horizont felé. mielőtt kihunyt. Hangjelenség nem volt hallahtó. 
További érdekesség hogy  3 perccel a jelenség után , egy +1 magnitúdos meteor haladt az előző tüzgömb pályáját pontosan  lemásolva. ugyanazokon a látszó Égi koordinátákon tűnt fel és hunyt ki.

Az egész Észlelésre az teszi fel a koronát, hogy a jelenségről egy videofelvétel is készült.

Ugyanebben az időpontban, Pécsi Fényfesztiválon a versenyprogramot a Székesegyházra vetítették Krizmanics Úr, (Pécsi fotoművész) épp a Székesegyházra vetített fényfestést videózta amikor is a felvétel második percének környékén, a Nyugati tornyok (bal oldali a felvételen) mögött feltűnik a jelenség. Így tőlem függetlenül, szimultán videofelvétel is van róla. A felvételen a pálya egy része látszik, mert a vége felé a tornyok kitakarják.

Tanulság, hogy a videofelvétel megléte úgy derült ki, hogy munkahelyi kollégáimmal beszélgetve meséltem nekik a szombati tűzgömbről, majd az egyikük a leírás alapján megjegyezte hogy akkor ez látható a fényfesztiválos videón. Ők azt hitték hogy a jelenség a program része így, az a kb.  hétszáz vagy nyolcszáz ember aki élőben látta, akkor, ott,  szombat este, a színes fényekben úszó Pécsi Székesegyházat és a tornyok felett , a kivételes tűzgömböt. Szintén azt gondolhatta hogy ez is a fényfestés részét képezi. Ezért hát minimum hétszáz szemtanú közül senki sem jelentette be a jelenséget. Pedig hétszáz ember egyszerre lásson ilyen fényes tűzgömböt, ezt még a Guinness rekord értékelő bizottság is elfogadná. Így városunk Guinness Rekorder még ha nincs is tudatában, és nem is hivatalosan.
Pedig így történt.

Íme a link a felvételről.

https://www.facebook.com/krizmanics/videos/1868819763156040/  

Üdvözlettel: Patak Ákos

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com