Úgy gondolom, hogy egy nagyon sikeres és eredményes nap áll mögöttünk.

Az időjárás kedvező volt, a sajtó óriási reklámot csinált, így rengeteg érdeklődő jött a bemutatók helyszínére.

Úgy gondolom, hogy mindannyiunkban nagy élmény volt, hogy ennyi embernek tudtunk érdekes dolgokat mutatni.

A Pollackon kb. 300 érdeklődő volt, hasonlóan a TTK sportpályán is ugyanennyi.

A Zsolnay Negyedben óriási volt az érdeklődés, legalább 600 ember lehetett az én véleményem szerint ott, de lehet, hogy ezt alulbecsültem. Óvodástól nyugdíjasig mindenki sorban állt a távcsövek mögött. Lyuk-kamárát készítettek, bolygó távolságokat mértek, nagyítóval papírt égettek, labdákkal fogyatkozást modelleztek, internetes közvetítést néztek. Három TV képviseltette magát, ill. mindenféle sajtófotósok.

 

Elemér képei:

Gyenizse Péter képei: 

Ignátkó Imre képei:

2015. január közepén már mindenki üstökös lázban égett és az APCSE levelező listára egyre-másra kerültek fel az egyedi beszámolók szakköri tagjainktól.

            16-án Lakatos Tamás és Keszthelyi Sándor felhívására szép számban „zarándokoltunk” ki a pogányi reptér melletti szeméttelepi útra abból a célból, hogy fényszennyezés mentes égen megnézzük a Lovejoy-üstököst, illetve annak városból nehezen látható csóváját.

            Jómagam inkább fényképezésre indultam, így a nem túl könnyű Gemini-40 mechanikát, teleobjektívet, fényképezőgépet raktam be az autó csomagtartójába. (Azért vizuális észlelésre is felkészültem, így 10 centis lencsés és 15 centis tükrös távcsövet is vittem, de azok végül nem kerültek kipakolásra.)

            18:50-kor érkeztünk Ignátkó Imrével az észlelőhelyre, ahol már egész kis tumultus volt. Keszthelyi Sanyi lelkes kiabálással bíztatott mindenkit a 70-80 fok hosszú állatövi fény megfigyelésére. A távcsövekben, binoklikban több érdekes objektum is feltűnt, de kétségtelen, hogy az este sztárja az üstökös volt.

            Mintegy 20-25 perc alatt összeraktam és pólusra állítottam a mechnaikát, felszereltem rá a Zeiss 4,5/300-as telét és a Canon 350D-t, majd élesre állítottam a rendszert.

            Ééééééés...... ekkorra éppen elkezdett beborulni az ég, a fátyolfelhők sávjai rámentek az üstökösre is. Nem igazán lettem boldog a látványtól, sőt! Gyorsan készítettem két képet a kométáról. Az 59 sec expozíciós idejű képen – meglepő módon – még a csóva is sejthető, pedig már fátyol volt rajta:

lovejoy ust 150116 300mm 59s gyenizse

 

Végre egy "normális foltcsoport" a napon. Ez az első csoport amelynek az aktivitását fotografikusan majdnem végig tudtam követni. Kivéve amikor dolgoznom kellett, illetve az időjárás közbe szólt. Szerintem a Nap-IV.JPG (utolsó) kép az egyik legjobb webcamerás felvételem.

Lőrincz Miklós

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com