A Pécsi Felnőtt Csillagászati Szakkör

(Csillagászat Baráti Köre)

A csillagászati szakkör az 1950-es évek eleje óta működik Pécsett. Kezdettől fogva a hétfő esti időpont szolgált az összejöveteleinkre és ez manapság is így van. Minden hétfőn 18 órai kezdéssel találkoznak a csillagászat iránt érdeklődő pécsiek és Pécs környékiek.

Az öt-hat évtized alatt sok pécsi helyen voltunk már. 2008 januárjától a helyszín: Pécs, Felsőmalom u. 10. (a Pécs-Baranyai Tudományos Ismeretterjesztő Társulat /TIT/ székháza vagy közismertebb nevén: TIT-nyelviskola). Itt a földszinti előadóteremben találkoznak a csillagászat barátai egymással.

Az összejövetelek egy-másfél órán át tartanak. Ez alatt kötetlen formában ismertetjük, értelmezzük, megvitatjuk a csillagászat új híreit és felfedezéseit. Bárki tarthat közülünk kiselőadást ilyen témában. Ezt illusztrálhatja képek, prezentációk, animációk, kisfilmek vetítésével (hordozható számítógép, kivetítő, vetítőernyő van). Bizonyos összejöveteleken 30-50 perces csillagászati filmeket vetítünk.

Tárgyalásra kerülnek a csillagászattal kapcsolatos rendezvények, táborok, közgyűlések. Ezekre egyéni vagy közös részvételt szervezünk, és utólag beszámolókat tartunk. Tapasztaltabb tagjaink segítséget adnak a kezdőknek a csillagászati ismeretek alapjainak megszerzéséhez, a csillagos éggel való ismerkedéshez, az első távcső megvásárlásához. 

A csillagászati jelenségek a legritkább esetben esnek hétfő estére. Az időszerű vagy váratlan csillagászati jelenségekre (napfogyatkozások, holdfogyatkozások, csillagfedések, bolygófedések, üstökösök, nóvák, szupernóvák, kisbolygók) itt hívjuk fel a figyelmet, osztunk ki szóróanyagokat, térképeket, adatsorokat, hogy azt tagjaink lakóhelyükön megfigyelhessék. A látványos, a nagyközönség érdeklődését is felkeltő jelenségekre közös megfigyelés és távcsöves bemutatást szervezünk, ennek részleteit is itt tervezzük meg. Az ilyen akciókat vagy egyéni észleléseket siker esetén itt ismertetjük.

Tagjaink nagy részének van saját távcsöve vagy/és látcsöve. Van néhány közös távcsövünk is: egy 200 mm-es Newton-Dobson, egy 150 mm-es tükrös Zeiss (Meniscas), és egy 63 mm-es lencsés Zeiss (Telementor). A pécsi amatőrcsillagászok leginkább napészleléssel, változócsillag-megfigyeléssel, üstökös-észleléssel, csillagfedésekkel foglalkoznak és néhány tagunk sikeres a csillagászati fényképezésben is.

Egyre terjed a csillagászati hírek és érdekességek internetes elérése. Az ilyen honlapokra, adatbázisokra, hírportálokra felhívjuk a figyelmet és az óriási hírözönben tájékoztatást, elemzést, eligazodást adunk. Az áltudományos- vagy bulvár-híreket és szenzációkat próbáljuk objektíven értékelni. A kis késéssel, de megalapozottabban jelentkező folyóiratok közül az Élet és Tudomány hetilap, a Természet Világa havilap és az amerikai Sky and Telescope csillagászati magazin rendszeresen jön szakkörünkbe. A lapokat a szakkör tagjai helyben tanulmányozhatják vagy kölcsönözhetik is.

A szakkörbe sokféle foglalkozású, végzettségű és korú tagunk jár. A nyugdíjasok, az aktívan dolgozók, az egyetemi hallgatók és a középiskolások egyaránt szívesen látottak (a 14 éven aluliak az Ifjúsági Csillagászati Szakkörbe járnak, más időpontban). Bárki jöhet, aki közösségben szeretné megélni a csillagászati élményeit. Szívesen látunk mindenkit a Pécsi (Felnőtt) Csillagászati Szakkörben!

Szakkörvezető: Ignátkó Imre.

Postacíme: 7629. Pécs. Komlói. u. 41.

Telefonja:06-30/270-26-70

E-mailja: imicu (a) citromail.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Események

Nincsenek események
JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com